Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Burg 'baalt enorm' van overvol Ter Apel

Politiek

22 feb 2024, 14:29

Dat ondanks een rechterlijke uitspraak meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel hebben overnacht, "daar baal ik enorm van", zegt demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg. "Even los van het feit dat het COA nu geld moet betalen aan de gemeente Westerwolde. Maar uitspraken van rechters moet je nakomen. Dat is dus niet gelukt."

Donderdag heeft Van der Burg Ter Apel bezocht. Hij gaat door met "praten om plekken te krijgen", zegt hij, en kijkt daarbij met name naar de acht provincies die relatief weinig opvangplekken bieden. "Niet zijnde Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland."

33 asielzoekers te veel

Sinds donderdag moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) 15.000 euro aan de gemeente Westerwolde betalen per dag dat meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel verblijven. In de nacht van woensdag op donderdag waren er 2032 asielzoekers. Van der Burg: "Dat zijn er 33 te veel."

"Het is geen weggegooid geld", zegt Van der Burg over de dagelijkse dwangsom. "Het gaat naar de gemeente Westerwolde, een overheid die daar dus goede dingen mee gaat doen."

Van der Burg reist na Ter Apel door naar Biddinghuizen, waar op de valreep 240 asielzoekers heen mochten. Op 19 maart moeten zij alweer weg om plaats te maken voor festivals, zegt de staatssecretaris. "Nu hebben we eigenlijk de problemen wat voor ons uitgeschoven."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.