Terug

Volg Hart van Nederland

Uitspraak hof: Staat kan nog niet aan opvangrichtlijnen asielzoekers voldoen

Politiek

20 dec 2022, 11:13

De Nederlandse Staat heeft de opvang van asielzoekers op meerdere punten tekortgeschoten, oordeelt het gerechtshof in Den Haag. Zo is er sprake van structurele problemen als gebrek aan privacy en geluidsoverlast en zijn er überhaupt ook te weinig plekken. Ondanks dat de Staat het niet goed geregeld heeft komen er geen boetes.

Het hof legt de Staat geen dwangsommen op, omdat de Staat de problemen niet binnen een concrete termijn kan oplossen. Het hof in Den Haag deed uitspraak in het hoger beroep van het kort geding dat VluchtelingenWerk Nederland (VWN) aanspande tegen de Staat en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Te weinig plaatsen door woningtekort

Het hof is het met de Staat eens dat er in de gehele opvangketen te weinig plaatsen beschikbaar zijn en dat ook het landelijke woningtekort bijdraagt aan het gebrek aan doorstroming. Dat de Staat dit probleem zelf heeft veroorzaakt door eerder opvangplekken te sluiten, weegt volgens het hof niet mee.

In oktober bepaalde de rechtbank dat de kwaliteit van de opvang van asielzoekers onder de aanvaardbare norm is gezakt en per direct verbeterd moet worden. De Staat en het COA gingen in beroep tegen deze uitspraak. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) liet vorige week nog weten dat het kabinet de bevelen van de rechter niet kan nakomen. De zaak gaat vooral over de situatie in Ter Apel en de opvang van asielzoekers in de (crisis-)noodopvang.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.