Terug

Volg Hart van Nederland

Dit zijn de twee grootste problemen in de formatie van het kabinet

Politiek

1 feb 2024, 09:28

De onderhandelingen over het vormen van een nieuw kabinet zijn al weken in volle gang. Maar er komt maar weinig informatie naar buiten over die onderhandelingen en de onderwerpen waar de partijen het niet over eens worden. Nu lijkt onenigheid op het gebied van asiel en financiën het grootste struikelblok te vormen.

Dat zegt politiek verslaggever Sam Hagens van Hart van Nederland woensdagavond in Vandaag Inside. Onder leiding van informateur Ronald Plasterk zijn PVV, VVD, BBB en NSC momenteel met elkaar in gesprek over de vorming van een nieuw kabinet.

Dwangelement niet uitvoeren

PVV en VVD zouden volgens ingewijden een plan hebben neergelegd om de omstreden spreidingswet te omzeilen door het dwangelement van de wet niet uit te voeren. Gemeenten kunnen door de wet, die vorige week werd aangenomen door de Eerste Kamer, worden gedwongen om asielzoekers op te vangen. Daardoor moet de opvang van asielzoekers beter over het land worden verspreid.

Pieter Omtzigt van NSC ziet niets in dat plan, vertelt Hagens. "Hij zegt: het is door de Eerste Kamer gekomen. Als wij straks een kabinet vormen, dan moet je het gewoon uitvoeren. Als je het echt wil veranderen, dan moet je een amendement indienen. Je kunt dit niet zomaar naast je neerleggen."

Onenigheid over financiën

Naast discussie over de uitvoering van de spreidingswet, worden de partijen het ook niet eens op het gebied van financiën. Zo wil de PVV het eigen risico in de zorg en de btw op voedingsmiddelen afschaffen en de AOW-leeftijd verlagen naar 65 jaar.

Die plannen kosten 19,2 miljard euro op een begroting van 430 miljard euro. En er is al een tegenvaller van 17 miljard. "Dat is ingewikkeld, ze komen daar niet uit", stelt Hagens. "Je hebt eigenlijk twee kampen. VVD en NSC zeggen: we moeten een beetje rustig aan doen. En aan de andere kant PVV en BBB, die vinden dat je wel iets meer geld kan uitgeven.

Cruciale dag

"Die twee punten zijn nu zo'n groot probleem dat donderdag eigenlijk een cruciale dag zou zijn geweest in de onderhandelingen", legt Hagens uit. "Maar Plasterk heeft de agenda omgegooid en heeft de vier fractieleiders uitgenodigd, omdat het gewoon niet goed loopt."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.