Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden demonstranten met trekkers en trucks op de Dam

Honderden demonstranten met trekkers en trucks op de Dam

Politiek

23 juli 2022, 12:35

Enkele honderden demonstranten hebben zich zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam verzameld. Ze hebben twaalf tractoren en acht vrachtwagens meegenomen, die versierd zijn met spandoeken. De actievoerders reageren op een oproep van actiegroep Nederland in Verzet, die vorige week een "wereldwijd protest" aankondigde om onder meer boeren, vissers en truckers te steunen.

Veel betogers dragen rode boerenzakdoeken en ook zijn veel omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. De afgelopen weken werden die vlaggen een symbool van de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Naast de stikstofplannen keren de betogers zich onder meer tegen de media, hoge brandstofprijzen en coronavaccinaties en hebben ze kritiek op de toeslagenaffaire en de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Internationale acties

Ook in andere landen, zoals Canada, Australië en Italië, worden zaterdag volgens de organisatie acties gehouden om de Nederlandse boeren te steunen. Bij de demonstratie op de Dam staan zaterdag ook een aantal internationale sprekers op het programma, aldus initiatiefnemer Michel Reijinga.

Een woordvoerder van de gemeente laat aan het ANP weten dat de tractoren op het plein worden toegestaan als decor voor de demonstratie. Volgens hem zijn inmiddels op meerdere plekken in de stad tractoren tegengehouden om te voorkomen dat er te veel naar de Dam komen. "We kijken of ze tijdelijk ergens kunnen staan, zodat mensen te voet verder kunnen.

Route door de stad

Na een bijeenkomst op de Dam wordt er rond 13.00 uur een route gelopen door de stad. Op Twitter is te zien dat een groep mensen zich heeft verzameld op de Dam.

Hart van Nederland/ANP Beeld: HFV

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.