Terug

Volg Hart van Nederland

Totale asielinstroom vrijwel terug op niveau van vorig jaar

Totale asielinstroom vrijwel terug op niveau van vorig jaar

Politiek

6 nov 2023, 14:52

Tot aan begin november van dit jaar heeft Nederland ongeveer evenveel asielzoekers ontvangen als in dezelfde periode vorig jaar. Na 44 weken staat de teller op ongeveer 41.000 asielaanvragen, vrijwel gelijk aan het aantal van 2022. Hoewel in de zomer de totale instroom nog iets achterliep op het voorgaande jaar, is dit verschil in de afgelopen weken verdwenen, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Bij de asielinstroom gaat het niet alleen om nieuwe aanvragen, maar ook om nareizigers. Dit zijn mensen die naar Nederland mogen komen om zich te herenigen met een familielid dat al asiel heeft gekregen.

Hart van Nederland ging naar een bijeenkomst in Den Hoorn, waar ze bezorgd zijn over de komst van een azc:

Inwoners Den Hoorn bezorgd om mogelijke komst azc in dorp
2:54
Inwoners Den Hoorn bezorgd om mogelijke komst azc in dorp

(Kleine) verhoging

Vorige week hebben ongeveer 1200 mensen asiel aangevraagd in Nederland, terwijl het aantal aanvragen in dezelfde week in 2022 rond de 1000 lag. Voor de vijfde achtereenvolgende week is de asielinstroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar. In die vijf weken samen zijn ongeveer 6800 asielverzoeken ingediend, tegenover ongeveer 5400 in dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers zijn afgerond, dus de werkelijke aantallen kunnen enigszins afwijken.

De instroom ligt dit jaar en vorig jaar aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren. In 2021 waren er tot begin november bijna 30.000 asielverzoeken. In 2020 registreerde het ministerie iets meer dan 16.000 aanvragen, maar dat kwam door de coronabeperkingen. In 2019, het jaar voor de uitbraak van het coronavirus, waren er tot begin november ruim 26.000 asielverzoeken.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.