Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden boeren protesteren met trekkers bij provinciehuis Den Bosch

Politiek

16 dec 2022, 11:29

Een paar honderd boeren zijn met tientallen tractoren vrijdag naar het provinciehuis in Den Bosch gereden uit protest tegen de Brabantse regels rond het aanvragen van een stalvergunning. Daarover is vrijdagochtend een debat in het provinciehuis, dat de boeren bijwonen.

Farmers Defence Force (FDF) deed eerder een oproep aan boeren om vrijdag naar het provinciehuis te komen om hun onvrede te uiten.

Twijfels over emissiearme stallen

Boeren moeten hun stallen voor 2024 hebben aangepast om minder stikstof uit te stoten. Hiervoor moeten ze een vergunning aanvragen. Maar er zijn twijfels over het nut van deze zogenoemde emissiearme stallen.

De Raad van State oordeelde eerder dat onzeker is of emissiearme melkveestallen doen wat ze beloven. Noord-Brabant liet daarop begin november weten tijdelijk geen vergunningen meer af te geven, totdat het ministerie van Landbouw duidelijkheid geeft over de werkzaamheid van deze emissiearme systemen.

Onmogelijke route

Een woordvoerder van FDF spreekt van een onmogelijke route. Volgens boeren is er te weinig tijd om voor 2024 een vergunning aan te vragen en de stal te hebben aangepast en bovendien is het dus niet zeker of de aanpassingen wel werken, legt hij uit. Het aanpassen van de stal kost volgens hem veel geld en boeren zijn bang dat de regels daarna weer veranderen, mochten de emissiearme stallen niet goed genoeg werken.

ANP

Beeld: SQ Vision

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.