Terug

Volg Hart van Nederland

Talpa hele dag onbereikbaar na ophef over racisme-rel Derksen

Politiek

10 apr 2024, 20:52

Talpa Network was woensdag de hele dag onbereikbaar om te reageren op de boze commentaren na de opmerkingen van analist Johan Derksen in het programma Vandaag Inside. De woordvoerders van Talpa reageerden allemaal niet. Ook de woordvoerder van Talpa-baas John de Mol was niet bereikbaar voor commentaar.

Derksen zei dinsdagavond in Vandaag Inside dat Kamerlid Habtamu de Hoop "geen Fries is" omdat hij niet in Friesland geboren was. De GroenLinks-parlementariër werd geboren in Ethiopië en kwam als baby naar Nederland. "Hij is toch geen Fries, ik ben toch ook geen Surinamer?", aldus Derksen.

De opmerkingen leidden woensdag tot veel boze reacties. Bij het meldpunt Discriminatie.nl kwamen klachten binnen. Demissionair premier Mark Rutte steunde Habtamu de Hoop, net als veel andere politici. "Dit is het normaliseren van racisme", schrijft ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder bijvoorbeeld.

'Bizarre uitspraak'

De Hoop vond het een "bizarre uitspraak" die hij in eerste instantie aan zich voorbij wilde laten gaan. Maar hier kwam hij woensdagochtend op terug. "Ik laat me niet door Johan Derksen vertellen of ik Fries ben of niet. Dit gaat voor mij over iets groters en fundamentelers", zei De Hoop. "Veel mensen vragen zich hier af, zeker sinds de verkiezingen: hoor ik er wel? Mag ik wel Nederlander zijn? Mag ik wel Fries zijn?"

De Friese politicus stelde zich expliciet over de uitlatingen van Derksen te willen uitspreken voor "mensen die minder sterk in hun schoenen staan. Laat je niet door anderen vertellen wie je bent, waar je thuishoort en hoe je je moet voelen. Ik red me wel, maar als het over anderen gaat, word ik hier nijdig van. Als mensen het gevoel hebben hier niet thuis te horen, omdat een ander dat voor ze bepaalt. Jij bepaalt zelf je identiteit."

Onbenullig

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme noemde Derksen "zo onbenullig" dat hij niet op de uitlatingen wil reageren. Ook geeft hij aan dat programma's als Vandaag Inside racisme en discriminatie normaliseren "en dit programma schittert daarin". Dat is volgens hem ook het verdienmodel. "Nederland verdient het zich zorgen te maken over zaken die wel de aandacht verdienen."

Niet alleen Talpa was onbereikbaar voor commentaar, maar ook medepresentatoren Wilfred Genee en René van der Gijp reageerden woensdag niet. Ook Derksen was voor het ANP onbereikbaar voor commentaar. Tegen het AD zei hij woensdag de kritiek overdreven te vinden. "Het interesseert me niets en ik aanvaard alle consequenties", aldus Derksen tegen het AD. Hij vindt zelf dat zijn opmerking "niets met racisme te maken heeft".

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.