Terug

Volg Hart van Nederland

Spannende en mogelijk cruciale week in formatie nieuw kabinet

Politiek

4 mrt 2024, 07:15

Het wordt een spannende en mogelijk zelfs cruciale week in de formatie voor een nieuw kabinet. Informateur Kim Putters moet PVV, VVD, NSC en BBB op de een of andere manier tot elkaar zien te brengen. Over een week moet hij zijn eindverslag naar de Tweede Kamer sturen.

Maar tot nu toe zit er weinig schot in de zaak. Als deze vier partijen niet tot overeenstemming kunnen komen over samenwerking in een kabinet van welke vorm dan ook, ligt het speelveld nagenoeg weer helemaal open. Al is er van een open speelveld eigenlijk geen sprake.

Meerderheidskabinet gewenst

Putters gaat maandag zijn derde week als informateur in. Nadat hij zich tijdens het voorjaarsreces vooral door kenners had laten bijpraten over verschillende kabinetsvormen, sprak hij vorige week met alle fractievoorzitters, behalve met die van DENK. Die had de uitnodiging afgeslagen.

Vrijwel iedereen had dezelfde boodschap aan Putters: PVV, VVD, NSC en BBB moeten een meerderheidskabinet zien te vormen.

Dwarsliggers VVD en NSC

PVV-leider Geert Wilders wil dat ook het liefst, maar kan leven met een minderheidskabinet of een extraparlementair kabinet. BBB lijkt alles best te vinden, als ze maar mogen meeregeren.

VVD en NSC zien een meerderheidskabinet met de vier partijen niet zitten. VVD wilde aanvankelijk eerst gedogen, al wil partijleider Dilan Yeşilgöz nu een extraparlementair kabinet, maar alleen als NSC dat ook wil. Omtzigt sluit dat niet uit, maar lijkt het liefst hooguit een minderheidskabinet te willen gedogen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Eindverslag

Nadat Putters de afgelopen week de vier partijleiders een aantal keren afzonderlijk had gesproken, gaat hij maandag in duo's met ze om tafel. Als eerste ontvangt hij Yeşilgöz en Omtzigt. Zij zullen waarschijnlijk door Putters worden doorgezaagd over wat ze nu écht willen. Als daar onduidelijkheid over blijft bestaan, komt de formatie opnieuw in een impasse.

Als dat aan het einde van de week inderdaad de conclusie is, zal Putters mogelijk in zijn eindverslag moeten schrijven dat er serieus naar een extraparlementair kabinet moet worden gekeken. Niemand is daar écht enthousiast over. Een andere mogelijkheid is te onderzoeken of een meerderheidskabinet kan worden gevormd met bijvoorbeeld GroenLinks-PvdA, NSC, VVD en D66. Zij hebben samen 78 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Probleem is dat verkiezingswinnaar PVV buitenspel komt te staan. Ook de VVD staat niet om samenwerking met GroenLinks-PvdA te springen.

De 'dreiging' van een dergelijk kabinet kan Putters mogelijk helpen om deze week een impasse te voorkomen.

Luister naar Politiek Vandaag via je favoriete podcastapp, zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts of Juke. Vergeet vooral niet te abonneren om niks te missen!

Wil je reageren op deze podcast? Stuur dan een bericht naar podcast.hart@talpanetwork.com.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.