Terug

Volg Hart van Nederland

SIRE start campagne tegen polarisatie in de samenleving: 'Verlies elkaar niet'

Politiek

10 jan 2023, 06:33

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) begint een bewustwordingscampagne om polarisatie tegen te gaan. Aanleiding daarvoor zijn twee onderzoeken - één in opdracht van SIRE zelf en één van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit december - waaruit naar voren komt dat driekwart van de Nederlanders vindt dat polarisatie de laatste jaren is toegenomen.

Volgens SIRE hebben zo'n 1,4 miljoen Nederlanders het contact met vrienden, familie en collega’s verminderd of zelfs beëindigd vanwege meningsverschillen over 'gevoelige' onderwerpen. Het gaat dan om thema's als immigratie, stikstof, corona, vaccinatie, klimaat en Zwarte Piet. "Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt", luidt dan ook de nieuwe campagneslogan van de stichting, die in 2019 met #DOESLIEF kwam.

'Voor je het weet, verlies je elkaar'

"We zijn ons bewust van de complexiteit en gevoeligheid van dit onderwerp, maar de resultaten van het SCP en ons onderzoek laten zien dat er hoge urgentie is om het bespreekbaar te maken", zegt SIRE-voorzitter Marc Oosterhout. "Polarisatie voelt bedreigend. Voordat je het weet, verlies je elkaar. Tegelijkertijd zijn we er zelf medeverantwoordelijk voor. Iedereen kan polariseren, maar iedereen kan ook verbinden. Onze campagne is een oproep daartoe."

In samenwerking met sociaal psycholoog en rechtswetenschapper Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht heeft SIRE tips op haar website gezet. Die kunnen helpen meningsverschillen niet uit de hand te laten lopen. "Als we polarisatie willen voorkomen, dan is het belangrijk ons echt te verdiepen in andere meningen", zegt Van den Bos. "Niet te snel denken dat andere ideeën onzin of immoreel zijn. Luister eerst naar anderen."

ANP

Beeld: SIRE

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.