Terug

Volg Hart van Nederland

SCP-directeur kritisch: overheid en politiek luisteren niet naar burgers

Politiek

18 dec 2022, 15:35

Politici en beleidsmedewerkers moeten "veel empathischer worden" om het politieke vertrouwen van burgers te herstellen, zegt directeur Karen van Oudenhoven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Vier op de tien Nederlanders zeggen dat de ministers en leden van de Tweede Kamer niet geïnteresseerd zijn in wat zij denken, blijkt uit nog te verschijnen SCP-onderzoek, zei Van Oudenhoven in het programma Buitenhof.

De overheid luistert niet

Dat zo veel mensen zeggen dat de overheid te weinig naar burgers luistert, noemt Van Oudenhoven "ernstig". Haar boodschap aan de landelijke politiek is om veel beter te luisteren en zich bewust te zijn van verschillen tussen mensen. Ook moeten politici en beleidsmakers minder wantrouwen in mensen hebben en de zelfredzaamheid van mensen niet overschatten.

Ook "daar waar de burger de overheid ontmoet aan het loket" moet meer oog zijn voor wat er leeft en speelt bij die burger. De politiek moet "veel meer gevoel hebben voor wat er bij burgers leeft". Dat komt ook uit het onderzoek naar voren, benadrukt Van Oudenhoven. "Mensen zeggen gewoon: de overheid en de politiek luisteren niet naar ons."

Het onderzoeksrapport van de SCP waar deze resultaten uitkomen, wordt eind december gepubliceerd.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.