Terug

Volg Hart van Nederland

Sam Hagens: 'Probeert Pieter Omtzigt de verhoudingen te redden?'

Politiek

1 mrt 2024, 17:19

Caroline van der Plas (BBB) geeft Christianne van der Wal een gele kaart en ook Rosanne Hertzberger van NSC uitte felle kritiek op de Natuur en Stikstof-minister. Bij de wekelijkse ministerraad op vrijdag gaf Van der Wal toe dat Omtzigt haar heeft geappt of ze konden bellen. In de nieuwste Politiek Vandaag vertelt Sam Hagens aan Merel Ek dat hij denkt dat Omtzigt dit heeft gedaan om het goed te maken.

Bekijk in de video hierboven de vorige aflevering van Politiek Vandaag.

Het ging er hard aan toe in het debat vrijdag. Van der Plas wilde de minister met het debat tot verantwoording roepen voor het onvoldoende beantwoorden van het informatieverzoek dat de Kamer eerder aan haar had gedaan. Tijdens dit debat gaf Van der Plas een gele kaart aan Van der Wal en dreigde met een rode. Ook NSC-kamerlid Hertzberger ging met een gestrekt been het debat in.

Aan het einde van het debat viel het Hagens op dat Omtzigt, die het debat zelf niet voerde, Van der Plas en zijn partijgenoot aansprak. "Misschien dacht hij dat het allemaal wel iets te hard was gegaan", vertelt de politiek verslaggever, "want ze moeten wel nog formeren en in gesprek met elkaar."

Formatie

Naast de debatten is ook de formatie nog in volle gang, al wil het niet bepaald opschieten. Volgens Ek is het op dit moment afstrepen wat in ieder geval echt niet meer lukt, "dan kan je daarna kijken welke opties overblijven."

Hagens vraagt of Ek durft te wedden waar het op uit gaat komen, maar daar durft zij zich "totaal niet" aan te wagen op dit moment. Hagens deelt dit gevoel: "De afgelopen periode had ik het idee dat ze uiteindelijk wel bij elkaar zullen komen, maar ik begin daar nu eigenlijk ook wel over te twijfelen."

Nieuwe verkiezingen?

"Dan is het misschien toch nog een mogelijkheid dat het op verkiezingen uitloopt", voegt hij eraan toe. "De 'Jort Kelder theorie'", lacht Ek: "Dat ze het nog heel lang gaan proberen en er volgend jaar februari toch nieuwe verkiezingen komen."

Wel houden de twee grote twijfels bij deze uitkomst: "Eigenlijk zit niemand daarop te wachten." In ieder geval gaat informateur Kim Putters begin volgende week opnieuw in gesprek met de vier formerende partijen.

Politiek verslaggevers Sam Hagens en Merel Ek bespreken elke vrijdag de ontwikkelingen in politiek Den Haag. Waar gaat het heen met de formatie van het nieuwe kabinet? En wat gebeurt er in de wandelgangen? Met Politiek Vandaag ben je helemaal op de hoogte.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.