Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte over signalen corruptie binnen Europees Parlement: zeer zorgwekkend

Rutte over signalen corruptie binnen Europees Parlement: zeer zorgwekkend

Politiek

14 dec 2022, 06:49

De berichten over corruptie binnen het Europees Parlement zijn "zeer zorgwekkend", zegt minister-president Mark Rutte. Een van de verdachten is de Griekse sociaaldemocrate Eva Kaili. Onder andere haar naam is gevallen in het corruptieonderzoek. Ze heeft geen schuld bekent maar heeft in afwachting van het onderzoek wel haar taken neergelegd. Zij was een van de veertien vicevoorzitters van het Europees Parlement.

Het is nu vooral een zaak van de Belgische justitie, aldus de premier tijdens een debat in de Kamer over de EU-top later deze week. Hij wilde niet verder op de zaak ingaan. Ook over mogelijke gevolgen van de zaak wilde hij niet speculeren. Qatar zou volgens mediaberichten mogelijk betrokken zijn bij de omkoping van een aantal Europarlementariërs.

Rutte steunt het plan van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie om een ethische instantie op te richten voor de EU-instellingen. "Zo'n instantie is nodig", aldus de premier. Die past binnen de manier van besturen van de EU en de Nederlandse transparantieagenda, zei hij.

Honderdduizenden euro's aan cash gevonden

Justitie in België doet al meer dan vier maanden onderzoek naar omkooppraktijken en witwassen in het parlement. Er zijn al verschillende huiszoekingen geweest. Ook zijn kantoren van medewerkers van het parlement uitgekamd. Er is honderdduizenden euro's aan cash in beslag genomen. Er zijn zes mensen opgepakt van wie twee weer zijn vrijgelaten.

Partijen in de Tweede Kamer pleiten voor meer openheid binnen het Europees Parlement. Een meerderheid wil dat het kabinet in Brussel gaat pleiten voor "grondige herziening van de integriteitssystemen" van de EU-instellingen om zo de transparantie te bevorderen.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.