Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte geërgerd door uitlekken plannen excuus slavernijverleden

Politiek

8 dec 2022, 15:29

Premier Mark Rutte heeft hij zich eraan geërgerd dat delen van de plannen zijn uitgelekt. "Mensen zijn daarmee geconfronteerd en moesten reageren op snippers informatie, dat is uiterst ongelukkig." Eerder lekte uit dat het kabinet op 19 december excuses wilde maken voor het slavernijverleden, maar belangengroepen maakten bezwaar tegen die datum. Zij willen liever dat excuses worden gemaakt op 1 juli volgend jaar.

Verder blijft Rutte zwijgen over de excuses die de regering deze maand zou willen aanbieden voor het slavernijverleden. Na afloop van overleg op het Catshuis met vertegenwoordigers van Caribisch Nederland en Suriname, zei hij alleen dat 19 december "een betekenisvol moment" wordt.

Proces

De groep die donderdag in het Catshuis bijeen kwam, wil - samen met het kabinet - een "succes maken" van het betekenisvolle moment op 19 december, zei Rutte. "Maar dat is een moment", benadrukt de premier. Daarna volgt "een heel proces", met 1 juli als nieuw belangrijk moment met de grote herdenking. "Maar ook dan is het niet klaar." Daarvan is volgens Rutte pas sprake als "niemand in Nederland meer wordt gediscrimineerd op grond van zijn of haar huidskleur."

Het is volgend jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij binnen het Koninkrijk feitelijk ten einde kwam. Tien jaar eerder, in 1863, was slavernij al wettelijk afgeschaft, maar niet alle slaafgemaakten kwamen toen direct vrij. Een deel moest nog tien jaar lang werken voor de slavenhouders.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.