Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte: er komen geen herstelbetalingen na slavernij-excuses

Politiek

16 dec 2022, 20:31

Nederland gaat geen herstelbetalingen overmaken als gevolg van het slavernijverleden. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie. Diverse organisaties vinden dat er gesproken moest worden over herstelbetalingen voor nakomelingen van tot slaafgemaakten. Volgens Rutte is daar 'geen sprake van.'

Rutte houdt maandag een toespraak in het Nationaal Archief in Den Haag. Of de premier excuses gaat aanbieden voor het slavernijverleden, is nog onbekend. "Dat houden we nog even in nevelen gehuld," zei hij vrijdagmiddag.

Zeven andere bewindspersonen reizen af naar Suriname en het Caribisch deel van het koninkrijk. Ze gaan daar samen met genodigden en andere belangstellenden de toespraak bekijken. Daarna geven zij een toelichting op de toespraak, toegespitst op de situatie in dat land of die gemeente.

'Maatschappelijk debat'

Er was veel te doen over de afvaardiging naar Suriname. Zo stapten zes Surinaamse stichtingen naar de rechter om een andere datum dan 19 december af te dwingen. De rechter wees dat verzoek af. Naast een herstelfonds, wilden diverse organisaties ook dat het gebruik van het 'n-woord' strafbaar werd en dat Zwarte Piet zou verdwijnen uit het publieke domein.

Volgens de premier hebben alle discussies van de voorbije weken een "rijke schat aan reacties" opgeleverd en zal het "maatschappelijk debat" ook komend jaar en daarna worden voortgezet. De kabinetsreactie op een belangrijk advies over het slavernijverleden maandag "zal ook weer leiden tot discussie", verwacht premier Mark Rutte. "En dat is ook niet per se erg."

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP / Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.