Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte bijna recordpremier: 'We komen hier net als corona nooit meer vanaf'

Rutte bijna recordpremier: 'We komen hier net als corona nooit meer vanaf'

Politiek

31 juli 2022, 23:17

Komende week verbreekt Mark Rutte het record van langszittende premier ooit. Maar wat is het geheim achter zijn succes? Vriend René Bom en cartoonist Ruben L. Oppenheimer lichten een tipje van de sluier op.

"Meestal spreken we af op zijn initiatief, dan stuurt hij om 07.30 uur een appje: '11.00 uur een bakkie?'", vertelt René Bom, voormalig nachtburgemeester van Den Haag en goede vriend van de premier. Hij zit op een bankje op de Grote Markt, pal onder het standbeeld van Haagse Harry. Hier spraken René en de minister-president af in coronatijd, toen de terrassen gesloten waren.

Rutte is een heel sociale man, legt Bom uit in deze video:

Rutte bijna recordpremier, geliefd en gehaat door Nederland
2:12
Rutte bijna recordpremier, geliefd en gehaat door Nederland

"Het was hier veilig om af te spreken tijdens de pandemie, hij werd goed in de gaten gehouden om te kijken of hij zich wel aan de maatregelen hield", lacht Bom. "De laatste maanden hebben we vooral telefonisch contact, want Mark heeft het druk vanwege de situatie in Oekraïne. Ik had hem laatst uitgenodigd op een kermis, maar toen was Rusland net binnengevallen. Dan kun je als premier niet met een suikerspin rond gaan lopen."

Geen verrassing

Dat Rutte zo lang is aangebleven, is voor René geen verrassing. "Ik weet hoe hard hij werkt. Niet alleen voor ons land nu, maar ook voor over vijftig jaar. Niemand begrijpt hoe hij het volhoudt, maar hij geniet echt van zijn baan. Veel van mijn vrienden hebben niets met Rutte, maar hij doet toch iets goed om het zo lang vol te houden."

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer heeft Rutte al honderden keren getekend. Hij ziet Rutte de afgelopen jaren van een premier die alles weglacht steeds serieuzer worden: "Uiteindelijk heb ik hem ook zijn masker laten afdoen", omschrijft hij een van zijn cartoons. "Ik ben ervan overtuigd dat elk land het leiderschap krijgt dat het verdient", zegt hij terwijl hij mensen oproept bij de volgende verkiezingen iets aan dat leiderschap te veranderen. "Of niet, waarschijnlijk. Je komt er nooit meer vanaf. Je komt hier, net als van corona, nooit meer vanaf."

Sociaal

Over politiek hebben Rutte en vriend Bom het tijdens hun koffiedates nauwelijks. "Ik heb niet zoveel met politiek", verklapt René. "Het gaat meer over privézaken. Hij vraagt altijd eerst hoe het met mijn kinderen en met mijn gezondheid gaat (René heeft in 2014 een herseninfarct gehad, red.). Eigenlijk praten we meer over mij dan over hem. Hij is altijd geïnteresseerd", ziet Bom. Volgens hem toont dat wat voor een sociale man de premier is.

Maar natuurlijk komt er soms wel een stukje politiek bij kijken. "Bijvoorbeeld over MH17, ik zie dat dat aan hem knaagt. Of in zes woorden over Oekraïne. Aan het einde zegt hij altijd: ik ga weer naar kantoor. Of: ik heb de nachtburgemeester gehad, nu op naar de koning."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.