Terug

Volg Hart van Nederland

'Ronald Plasterk benaderde Sywert van Lienden voor investeringen in zijn bedrijf'

Politiek

19 mei 2024, 14:18

Ronald Plasterk heeft Sywert van Lienden gevraagd te investeren in zijn bedrijf Frame Therapeutics. De oud-informateur bevestigde dit zondag aan GeenStijl, nadat Van Lienden zaterdagavond een tweet hierover plaatste en vervolgens weer verwijderde.

Volgens Van Lienden benaderde Plasterk hem op 3 juni 2021, enkele dagen nadat bekend werd dat Van Lienden 9 miljoen euro had overgehouden aan de omstreden mondkapjesdeal.

Plasterk, die mogelijk in aanmerking komt voor het premierschap, verklaarde zondag aan GeenStijl dat er kort contact tussen hem en Van Lienden is geweest, maar dat het geen verdere gevolgen had. Frame Therapeutics, dat zich richt op de ontwikkeling van immuuntherapieën tegen kanker, zocht destijds investeerders. In 2022 werd het bedrijf voor 32 miljoen euro verkocht aan het Duitse bedrijf CureVac.

'Stad en land afgezocht'

"Toen het bedrijf Frame een eerste klinische trial had voorbereid, maar als kleine startup geen geld voor de uitvoering had, hebben we stad en land afgezocht naar financiers om ons product naar de kliniek te brengen", aldus Plasterk.

"Er is toen ook kort contact met hem geweest; dat heeft geen vervolg gehad. Uiteindelijk is er gekozen voor overname door een degelijk Duits vaccinbedrijf CureVac dat nu het product inderdaad in klinische trials naar de patiënt brengt."

Aangifte

Deze week ligt Plasterk flink onder vuur. NRC berichtte dat Plasterk juridisch en financieel in de problemen dreigt te komen omdat een patent waarop hij ten onrechte het alleenrecht heeft geclaimd, binnenkort in de VS toegekend zal worden. Dit zou fouten aan het licht kunnen brengen en het patent ongeldig kunnen verklaren, waardoor benadeelden een claim tegen Plasterk kunnen indienen.

Daarnaast heeft advocaat Henri Sarolea deze week aangifte tegen Ronald Plasterk wegens valsheid in geschrifte. "Als er een minister-president moet worden aangewezen, dan moet die wel integer zijn. De integriteit van Plasterk is volstrekt zoek. Deze zaak stinkt", aldus Sarolea.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.