Terug

Volg Hart van Nederland

Rode Kruis doet dringende oproep aan kabinet: open met spoed tweede aanmeldcentrum

Politiek

22 juli 2022, 09:11

Het Rode Kruis doet een dringende oproep aan het kabinet om vanwege de "extreem urgente" asielcrisis met spoed een tweede aanmeldcentrum te openen. Op die manier moet voorkomen worden dat asielzoekers noodgedwongen buiten moeten slapen.

Door de woningnood in Nederland kunnen ook statushouders geen huis vinden, waardoor ze plekken bezet houden in de asielzoekerscentra. Hierdoor kunnen mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel ook niet doorstromen. Het gevolg is dat de centrale opvanglocatie al maandenlang overvol is.

Situatie in Ter Apel 'ronduit onmenselijk'

Uiteindelijk leidt dat er toe dat in Ter Apel "al maanden mensen op stoelen en tafels slapen en recentelijk zelfs in de buitenlucht", aldus Rode Kruis-directrice Marieke van Schaik. "Maar telkens als je denkt dat de bodem in de opvang is bereikt, glijden we af naar nóg een laagje dieper. Dat is ronduit onmenselijk."

Het Rode Kruis helpt met vrijwilligers in het aanmeldcentrum. Zo werden met de hitte van de laatste dagen onder andere water, ijsjes, zonnebrandcrème en petten uitgedeeld aan de asielzoekers. "We zagen daar mensen die medische hulp nodig hadden", zegt de directrice. "En slechte hygiëneomstandigheden."

Ze maakt zich ook zorgen om het gebrek aan informatie bij mensen die weigeren mee te gaan met de bus naar de crisisopvang. "Ze wachtten liever dag en nacht buiten, omdat ze bang waren hun plekje in de wachtrij te verliezen." En wie wel meeging wist vervolgens niet hoe ze terug moesten komen om zich alsnog aan te melden, weet Van Schaik.

Nieuw aanmeldcentrum pas over maanden

Het kabinet is momenteel bezig om een tweede aanmeldcentrum te openen bij het dorp Bant in de Noordoostpolder. Het inrichten en operationeel maken van het nieuwe centrum zou vanaf juli twee maanden duren. Maar asielzoekers kunnen gezien de huidige asielcrisis "niet langer wachten", benadrukt de baas van het Rode Kruis.

Eerder zetten vrijwilligers tenten op bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar daar wil de hulporganisatie zes weken na het weghalen niet opnieuw aan beginnen, waarschuwt Van Schaik de regering. De tenten bieden volgens haar namelijk "geen volwaardige humanitaire oplossing, zeker als veiligheid, eten, drinken en sanitaire voorzieningen ontbreken".

ANP Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.