Terug

Volg Hart van Nederland

Tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers komt in Bant

Politiek

6 juli 2022, 13:17

In het Flevose dorp Bant komt het tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers. Dat heeft staatsecretaris Eric van der Burg van Asielzaken woensdag bekendgemaakt. De gemeente Noordoostpolder, waar Bant onder valt, moet nog wel officieel instemmen met het plan.

Het kabinet zocht vanwege de asielcirisi de laatste tijd hard naar een extra plek om de druk op het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel te verlichten. Dat centrum is al maanden overvol en heeft te weinig plekken om alle asielzoekers op te kunnen vangen, waardoor mensen regelmatig op stoelen moeten slapen.

Dicht bij azc in Luttelgeest

Van der Burg ziet Bant als "kansrijke locatie". Het nieuwe aanmeldcentrum moet op loopafstand komen van het bestaande azc in het naburige Luttelgeest. De locatie moet op voor zo'n 250 tot 300 opvangplekken zorgen. Asielzoekers zullen tijdelijk verblijven in het nieuwe centrum en worden daarna ze opgevangen op andere locaties.

Het is overigens niet de bedoeling dat het nieuwe aanmeldcentrum in Bant dezelfde functie krijgt als Ter Apel. De staatssecretaris legt uit dat er "geen open inloop" zal zijn. Asielzoekers die zich daar willen aanmelden kunnen alleen terecht op afspraak en zullen met bussen naar Bant worden gereden.

Weerstand in Noordoostpolder

In het Flevose dorp wonen momenteel ongeveer 1.500 inwoners. Opvangdienst COA heeft de kavel gekocht en een formeel verzoek ingediend. Of het aanmeldcentrum er ook daadwerkelijk komt, hangt af van de gemeente Noordoostpolder. Die laat echter weten dat een nieuw aanmeldcentrum "niet wenselijk" is.

"We gaan het plan met de gemeenteraad bekijken en een standpunt innemen", aldus een woordvoerster. "Maar we merken bij de inwoners veel weerstand tegen extra vluchtelingen in de omgeving. Toen we eerder aan inwoners van onze gemeente vroegen of er ruimte was voor meer vluchtelingen lieten zij weten dit niet te willen."

Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeente een standpunt zal innemen over het aanmeldcentrum. Het kabinet verwacht dat het nog een maand of twee zal duren voordat het centrum operationeel zal zijn. De opvang gebeurt de eerste in tijdelijke woonruimtes, maar uiteindelijk moet dit permanente bebouwing worden, aldus het COA.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.