Terug

Volg Hart van Nederland

Restauranteigenaar Pascali bedolven onder boetes doordat anderen vuilnis in zijn bak doen

Politiek

19 dec 2022, 22:34

Een boeteregen voor restauranteigenaar Pascali Topaloudis van The Gyros Club op de Grote Markt in Den Haag. De ondernemer moet van de gemeente meer dan tienduizend euro aan boetes betalen voor een klep van de vuilnisbak die niet dicht is of een vuilniszak die ernaast ligt. "Dit zijn abnormale bedragen!"

Inmiddels zijn de boetes opgelopen tot 14.000 euro. "Ik heb twee containers en daar betalen wij 1.100 euro per maand voor. Maar in de buurt zetten buurtbewoners hun zakken in onze container en dan gaat die klep open. Daar kan ik niets aan doen", zegt Topaloudis tegen Hart van Nederland. De eerste boete van honderd euro betaalde hij nog, maar dat is nu niet meer te doen.

Topaloudis weet niet wat hij verkeerd doet en wil uitleg van de gemeente, maar die krijgt hij niet. "Ik heb een bezwaarschrift ingediend en een hoorzitting aangevraagd, maar daar reageert de gemeente niet op. Wij mogen de bakken niet binnen zetten, we moeten ze buiten houden", zegt hij. "Als ik iets fout heb gedaan: prima, dan hoor ik het graag. Maar de boete loopt nu op tot 14.000 euro, terwijl er een bedrijf is die alle vuil ophaalt. De klep staat soms maar vijf centimeter open."

Reactie gemeente

De gemeente Den Haag begrijpt hoe vervelend de situatie is, zo laat ze weten aan Hart van Nederland. "De aanpak van afvaloverlast is ontzettend belangrijk voor de gemeente Den Haag, daarom wordt er volop ingezet op handhaving. Dat neemt niet weg dat wij begrijpen dat de boetes ontzettend vervelend zijn voor de ondernemer. Omdat de overtredingen worden aangemerkt als een zwaarwegend milieudelict zijn de bedragen zo hoog."

De gemeente zegt dat Topaloudis een zienswijze in had kunnen dienen, bezwaar had kunnen maken of een verzoek had kunnen doen om de last onder dwangsom op te heffen, maar dat hij dat niet heeft gedaan.

Duizenden kopjes koffie

De eigenaar krijgt nu ook bijval van een lokale politieke partij. Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag noemt het "verschrikkelijk" hoe er door de gemeente met de ondernemer wordt omgegaan. "Dit is gewoon ondernemertje pesten van de gemeente", zegt Sluijs. "Hij heeft een buitenplek en hij betaalt daar veel geld voor. Als bewoners daar hun vuilniszakken in gooien, kan hij daar niks aan doen."

Bovendien kan hij de 14.000 euro aan boetes en dwangsommen onmogelijk betalen, denkt het raadslid. "Hij moet duizenden kopjes koffie verkopen om dat terug te verdienen. Ik vind dat de gemeente deze boetes moet terugdraaien."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.