Terug

Volg Hart van Nederland

Rekeningrijden loopt door val kabinet minstens jaar vertraging op

Rekeningrijden loopt door val kabinet minstens jaar vertraging op

Politiek

8 sep 2023, 11:11

Rekeningrijden loopt vanwege de val van het kabinet zeker een jaar vertraging op, verwacht staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën). De invoering stond voor 2030 gepland en dat wordt naar zijn inschatting 2031 op zijn vroegst. Woensdag besloten Tweede Kamerleden dat dit onderwerp te politiek gevoelig ligt om te behandelen voordat een nieuw kabinet aantreedt.

"Stel dat er een kabinet komt ongeveer half 2024", denkt Van Rij hardop. "Je hebt anderhalf jaar de tijd nodig voor het wetgevingsproces en dan vijf jaar nodig voor de invoering. Dus ja, 1 januari 2031 op zijn vroegst."

Met rekeningrijden betaal je als automobilist naar gebruik: je betaalt namelijk een bedrag per gereden kilometer. Hiermee wil het kabinet de belasting voor weggebruikers eerlijker maken. Meer wegdekgebruik betekent in dit nieuwe systeem namelijk meer betalen. Normaliter is rekeningrijden tijd- en plaatsgebonden. Dan betaal je bijvoorbeeld een hoger bedrag als je in de spits rijdt. Het kabinet kiest ervoor om dat niet te gaan handhaven.

Het betalen naar gebruik van de auto kan volgens het nieuwe kabinet bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. 

'Jammer'

De staatssecretaris zegt het "jammer" te vinden dat hij deze klus niet af kan maken, maar zich erbij neer te leggen. "Ons lot ligt in handen van de Kamer in de demissionaire periode." In Den Haag wordt al jaren gesproken over rekeningrijden. Vooral bij de vaak voor automobilisten opkomende partij VVD lag dit lang moeilijk, hoewel de liberalen inmiddels voorstander zijn.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.