Terug

Volg Hart van Nederland

Putters wil met drie P's formatie laten slagen: wat is een 'programkabinet'?

Politiek

14 mrt 2024, 16:44

Kim Putters adviseert om een 'programkabinet' te vormen op basis van een akkoord op hoofdlijnen. Dat kan niet alleen met de leiders van de vier partijen maar met de drie P's. Politieke binding, Partijprogramma, en Personen. Daarmee geeft hij aan dat iedereen mee moet werken om een nieuw rechts kabinet mogelijk te maken.

Putters, inmiddels oud-informateur, komt uit op een zogenoemd 'programkabinet' omdat een regulier meerderheids- minderheids- of gedoogkabinet er volgens hem niet inzit met deze partijen.

'Programkabinet'

In dat mogelijke 'programkabinet', wat een soort van extraparlementair kabinet, is moet het nieuwe team volgens Putters bestaan uit een evenwichtige mix van mensen van zowel binnen als buiten de politiek. Met een goede mix van mensen in het kabinet wordt onder meer recht gedaan aan de verkiezingsuitslag en ook leiden tot een maatschappelijke verankering van het kabinet.

De partijen moeten met elkaar een "programmatische binding" aangaan, verduidelijkte Putters. Zij moeten het eens worden over "de feitelijke bouwstenen van een kabinet". Bij een programakkoord hoort volgens Putters een beknopt hoofdlijnenakkoord. "Daarin worden afspraken gemaakt over de kaders en beleidsdoelen die het kabinet worden meegegeven."

Hoofdlijnen en omgangsvormen

Ook gaat het volgens hem om samenwerkingsafspraken met de vier fracties en "zo mogelijk met andere fracties". In ieder geval de vier fracties moeten afspraken maken over een "zorgvuldige werkwijze en toegang". Daarnaast moeten over omgangsvormen afspraken worden gemaakt, "bijvoorbeeld hoe je omgaat met het indienen en dekken van moties en amendementen of hoe je reageert op onverwachte gebeurtenissen en de buitenwereld."

De huidige vier formerende partijen: PVV, VVD, NSC en BBB moeten wat hem betreft nog wel verder onderhandelen over de hooflijnen. Het akkoord op hoofdlijnen moet wat Putters betreft op brede steun in de Tweede Kamer kunnen rekenen. Dat zei Putters bij de aanbieding van zijn eindverslag aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

Beperk socialmediagebruik

Vertrekkend informateur Putters heeft nog wel een tip voor de onderhandelaars: beperk het gebruik van social media tot een minimum.

Zo hielden de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB zich verre van stil op het sociale medium X tijdens de laatste gesprekrondes. Dat kwam de onderlinge verhoudingen niet ten goede.

Ook na aantreden van een nieuw kabinet zijn samenwerkingsafspraken volgens Putters "van belang". Dan heeft hij het over afspraken hoe coalitiepartners omgaan met elkaar, andere partijen en het kabinet.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.