Terug

Volg Hart van Nederland

Proces tegen Richard de Mos start: 'Geeft aan hoe we over goed en slecht denken'

Politiek

23 jan 2023, 06:42

Maandag start het proces rondom de Haagse politicus Richard de Mos. Na iets meer dan drie jaar wordt eindelijk duidelijk wat voor bewijzen justitie heeft voor de verdenkingen van corruptie. De Mos zou giften hebben gekregen voor zijn politieke partij Groep De Mos en in ruil daarvoor zou hij ondernemers hebben geholpen. Zowel De Mos als de ondernemers hebben dat altijd ontkend. De hele kwestie kwam aan het rollen in 2019. De recherche deed invallen in de woning en werkkamer van De Mos, die toen wethouder was van Groep De Mos in Den Haag. Ook zijn er invallen geweest bij een medewethouder en enkele zakelijke contacten.

De Mos en wethouder Rachid Guernaoui werden direct op non-actief gesteld. Sindsdien is het openbaar ministerie bezig geweest met onderzoek. Het OM verdenkt De Mos van ambtelijke corruptie en het leiden van criminele organisaties.

In deze video vertelt De Mos zijn kant van het verhaal:

Proces Haagse politicus De Mos begint
2:33
Proces Haagse politicus De Mos begint

Het is interessant omdat hier niet precies duidelijk is waar de grens ligt tussen goed en fout, vindt universitair docent Toon Kerkhoff. "De uitkomst geeft aan hoe we over goed en slecht denken. Als omkoping bewezen is, dan wordt het een ander verhaal. Dus als er een wederdienst geleverd is, dan is de zaak zwart-wit want dat kan niet."

Nuance

De Mos heeft echter altijd gezegd dat hij doet aan 'ombudspolitiek', dat wil zeggen dat hij zijn achterban bedient omdat hij dat ziet als taak van de politicus, aldus Kerkhoff. "Daar zit de nuance en daar heeft hij een punt." De ultieme vraag is volgens hem dan ook: "Heeft hij zelf geprofiteerdof is het naar de partij gegaan? Op welke rekening is het geld gezet?"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.