Terug

Volg Hart van Nederland

Omtzigt wil nieuwe stikstofberekeningen 'binnen 24 uur' van het kabinet

Politiek

11 juli 2022, 11:43

Boeren hoeven hun stikstofuitstoot mogelijk veel minder te verminderen als de klimaatdoelen worden gehaald. Dat zou blijken uit nieuwe berekeningen. Het kabinet is "ongelooflijk onzorgvuldig" bezig, vindt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

De landbouw moet de stikstofuitstoot van de regering de komende jaren flink reduceren om kwetsbare natuurgebieden beter te beschermen. Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) presenteerden een maand geleden een kaart waarop staat dat op sommige plekken de uitstoot met 95 procent omlaag moet.

Tot de helft minder reductie nodig

Boeren zijn woedend om de ingrijpende plannen en voeren al weken actie tegen het stikstofbeleid. Met trekkers worden snelwegen, distributiecentra en andere bedrijven geblokkeerd. NRC komt maandag echter met potentieel goed nieuws voor de boeren: de vermindering van de uitstoot in de landbouw kan mogelijk flink omlaag.

In de berekening van het kabinet is de invloed van de klimaatplannen namelijk niet meegeteld. Uit een berekening van het ministerie van Financiën zou echter blijken dat de reductie door boeren met een kwart tot de helft omlaag kan als dat wél gebeurt. Voorwaarde is wel dat Nederland de klimaatdoelen voor 2030 daadwerkelijk haalt.

'Stukken binnen 24 uur naar Kamer'

Het ministerie van Financiën zegt de komende weken met een bijgewerkt model te komen. Kamerlid Omtzigt wil de berekeningen echter zo snel mogelijk zelf in handen krijgen. "Ik wil de documenten eigenlijk binnen 24 uur naar de Kamer hebben", zegt hij maandag in de ochtendshow van Radio Veronica.

De coalitiepartijen hebben de stikstofberekeningen volgens de politicus "binnen twee weken erdoorheen gejaagd". "Het was: dit is het en slik het maar", aldus Omtzigt. "En daarom zei een groot deel van de Kamer: dit doen we niet. We hadden binnen een dag al door dat er weinig van de stikstafkaart klopt."

Omtzigt wil 'openheid' van kabinet

De nieuwe cijfers van Financiën sterken het Kamerlid in dat idee. Het verbaast hem niet dat het parlement niet op de hoogte was gesteld over de nieuwe berekeningen. "Het is een patroon van de regeringen-Rutte om stukken die niet uitkomen niet door te sturen naar de Kamer. Deze dingen komen altijd naar buiten als het reces net is begonnen."

Omtzigt wil zo snel mogelijk in debat met stikstofminister Van der Wal en heeft daarom samen met de BoerBurgerBeweging (BBB) een spoeddebat aangevraagd. Hij roept het kabinet op om transparant te zijn over de gemaakte afwegingen. "Aan ieder plan zitten voor- en nadelen. Leg dat op tafel en laat het zien. Openheid."

Volgens CDA-Kamerlid Derk Boswijk is deze berekening niet nieuw en was er al veel informatie bekend. Wel betreurt hij dat deze berekening niet gelijk is gemaakt, "zodat de sector en de provincies meteen weten waarmee ze aan de gang moeten."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.