Terug

Volg Hart van Nederland

Piet Adema volgt Staghouwer op als minister van Landbouw

Piet Adema volgt Staghouwer op als minister van Landbouw

Politiek

3 okt 2022, 12:11

Piet Adema wordt de nieuwe minister van van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat heeft zijn partij ChristenUnie maandagmiddag bekendgemaakt. Adema wordt de opvolger van Henk Staghouwer, die begin september opstapte omdat hij zichzelf niet de juiste persoon vond om leiding te geven aan het ministerie.

Staghouwer lag al langer onder vuur, niet alleen in de Kamer maar ook in de sector. Zijn plan, dat perspectief voor de toekomst aan de boeren moest bieden, kreeg een zeer negatieve ontvangst. Het ontbrak in het stuk aan concrete maatregelen en perspectief voor de boeren.

Hij beloofde daarop met een nieuwe brief te komen. Die is er nog steeds niet, omdat het kabinet de uitkomst van gesprekken met boeren onder leiding van Johan Remkes afwacht. Remkes presenteert zijn bevindingen woensdag.

Adema was eerder gedeputeerde van de provincie Friesland, waarnemend burgemeester in Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn en partijvoorzitter van de ChristenUnie. Momenteel is hij bestuurder en toezichthouder in de ondernemersbranche. Op zijn curriculum vitae prijken tal van bestuursfuncties, maar landbouwervaring lijkt te ontbreken.

Toekomst in landbouw

In een reactie op de website van ChristenUnie laat Adema weten toekomst te zien in de landbouw in Nederland. "Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar ze hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig."

Samen met stikstofminister Christianne van der Wal zal Adema de ingewikkelde stikstofproblemen moeten oplossen. Aan Adema de taak om wel snel met concrete regelingen te komen voor boeren die door willen. Het kabinet wil toe naar kringlooplandbouw, en wil dat meer boeren groener boeren.

Reactie Rutte

Premier Mark Rutte is blij dat met de beëdiging van Adema "het team weer compleet is". Staghouwers post werd de afgelopen weken waargenomen door vicepremier Carola Schouten, die namens de ChristenUnie ook minister voor Armoedebeleid en vicepremier is.

Ook de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinbouwers LTO laat van zich horen. Op Twitter wordt Adema gefeliciteerd. "Het is een turbulente tijd voor boeren en tuinders. Goede samenwerking met draagvlak in de sector is van groot belang voor het toekomstperspectief."

Later meer. ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.