Terug

Volg Hart van Nederland

Speciale pendelbus rond azc Ter Apel blijft voorlopig rijden

Politiek

5 apr 2022, 11:46

De speciale pendelbus voor asielzoekers tussen het aanmeldcentrum en treinstation Emmen blijft de komende jaren rijden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft namelijk een aanbesteding uitgeschreven. Dit ondanks de vele overlast op de buslijn.

Om de pendeldienst is al lange tijd veel te doen. Zo werd de speciale lijn in 2019 ingesteld omdat er destijds in de 'normale' bussen veel overlast was door asielzoekers. Chauffeurs klaagden toen al jaren over intimidatie en geweld door veelal asielzoekers uit zogenoemde veilige landen, die weinig kans maken op een verblijfsvergunning.

'Bus bestormd door groep'

"Ze staan je uit te schelden in een andere taal en je hebt geen idee wat ze zeggen", vertelde chauffeur Martijn Mulder eerder aan Hart van Nederland over het (verbale) geweld tijdens de ritten. "Als iemand op een meter van jou uit z'n plaat gaat... Je weet niet waar ze toe in staat zijn."

Ook zijn collega Dirk Visser had geregeld te maken met intimidaties. "Mijn ergste moment was op een avond dat ik moest stoppen bij een bushalte, omdat er mensen wilden uitstappen. Ik zag er niemand staan. Maar toen ik de deuren opendeed, werd de bus bestormd door een hele groep mensen", aldus de chauffeur.

Boa moet overlast voorkomen

Met de komst van de pendelbus waren de problemen echter niet verholpen. De chauffeurs eisden daarom actie van busbedrijf Qbuzz en legden zelfs meerdere keren het werk neer. Sindsdien rijdt er standaard een boa mee in de bus. De vervoerder heeft ook een onderzoek ingesteld naar onder meer het veiligheidsgevoel onder de chauffeurs.

Tekst: Hart van Nederland/ANP / Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.