Terug

Volg Hart van Nederland

PBL: kabinet heeft onrealistisch hoge verwachtingen van uitkoopregeling boeren

PBL: kabinet heeft onrealistisch hoge verwachtingen van uitkoopregeling boeren

Politiek

3 okt 2022, 07:31

Het kabinet-Rutte IV heeft onrealistisch hoge verwachtingen van de uitkoopregeling waarmee ze hoopt duizenden boeren uit te kopen en die de stikstofuitstoot drastisch moet verlagen. Dit stellen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nog ongepubliceerd onderzoek, waarvan de conclusies bekend zijn bij NRC.

Het vrijwillig uitkopen van boeren is een belangrijke pijler en de grootste kostenpost van het huidige stikstofbeleid, dat ervoor moet zorgen dat de stikstofuitstoot in 2030 is gehalveerd. Maar het uitkopen onder dwang vanuit de overheid ligt in de agrarische sector gevoelig, en dat zorgt voor weerstand. Kijk maar naar de vele protestacties en demonstraties van de boeren het afgelopen half jaar.

Aanname van kabinet klopt niet

Het kabinet heeft ruim 7 miljard euro gereserveerd voor stoppende boeren - op een begroting van ruim 24 miljard - en dat moet leiden tot "tientallen" procenten minder vee in Nederland, volgens het PBL. Maar die aanname klopt niet.

Onderzoekers van het planbureau analyseerden de uitkoopregelingen van de afgelopen 25 jaar. Uit hun analyse blijkt dat er na een regeling vaak slechts "enkele procenten" minder dieren zijn. "De hoge verwachtingen over het beëindigen van veehouderijen lijken niet gestoeld op een systematisch inzicht in de effecten van beëindigingsregelingen".

Advies Remkes

Gesprekleider/bemiddelaar Johan Remkes voert de gesprekken met de betrokken partijen uit de agrarische sector over de stikstofopgave. Aankomende woensdag komt hij met zijn advies over hoe het kabinet zich hieruit kan redden. Maar of de sector op het advies van Remkes zit te wachten is nog maar de vraag.

Agractie kritisch gesprek in met Remkes en Rutte: 'Boeren prikken door Haagse trucjes’
1:05
Agractie kritisch gesprek in met Remkes en Rutte: 'Boeren prikken door Haagse trucjes’

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.