Terug

Volg Hart van Nederland

Partijen beslissen op later moment over wie minister-president wordt

Politiek

14 mrt 2024, 20:20

Donderdagmiddag presenteerde Kim Putters zijn eindverslag over de laatste stappen in het vormen van het kabinet. Daaruit kwam geen besluit naar voren over de volgende minister-president van ons land. Daar gaan de partijen later over beslissen.

Het verslag van inmiddels oud-informateur Putters vertelt aan welke eisen de potentiële minister-president moet voldoen. De partijleiders van de PVV, VVD, NSC en BBB blijven in de Tweede Kamer en zijn daarmee uitgesloten van het premierschap.

Bij de verkiezingen afgelopen november kwam de PVV als grote winnaar uit de bus. Geert Wilders is het er mee oneens dat hij ondanks dit feit niet de minister-president van Nederland wordt:

Wilders: ondemocratisch dat ik geen premier word
2:31
Wilders: ondemocratisch dat ik geen premier word

Grootste partij

Dat de grote namen in de Tweede Kamer blijven zorgt volgens Putters voor ruimte en stabiliteit. In de meeste gevallen is het de leider van de grootste partij die de formatie mag voortzetten. De informateur vindt niet dat het aan hem is om te zeggen of dat nu ook zo moet lopen.

Minister-president Putters

Kim Putters zegt zelf dat de vraag of hij zelf premier wil worden niet aan de orde is. Frans Timmermans, partijleider van de PvdA, verwacht niet anders van zijn partijgenoot. Hij zegt zich niet te kunnen voorstellen dat Putters een kabinet zou willen leiden waar Geert Wilders deel van uitmaakt. Als hij ervoor kiest om dit toch te doen zal zijn partijlidmaatschap worden ingetrokken, zoals volgens Timmermans in de statuten staat.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.