Terug

Volg Hart van Nederland

Meerderheid Nederland vindt dat bedreigingen Kaag niet kunnen, maar wil wel dat ze vertrekt

Politiek

26 mei 2023, 22:28

Minister Sigrid Kaag kreeg in het programma College Tour van haar dochters te horen dat ze liever hebben dat ze stopt als politicus. De meiden zijn bang dat hun moeder, die aan de lopende band bedreigd wordt, het slachtoffer wordt van een politieke moord. Wij vroegen aan het Hart van Nederland-panel of zij er begrip voor zouden hebben als Kaag wegens de bedreigingen ervoor kiest om op te stappen.

Aan het onderzoek van vrijdag deden 2.366 deelnemers mee. 51 procent van hen vinden bedreigingen zoals Kaag krijgt, niet kunnen. Maar, zij zouden het ook niet erg vinden als Kaag van het politieke toneel verdwijnt.

30 procent van de respondenten vindt ook dat de bedreigingen niet kunnen, maar zouden het wél erg vinden als Kaag om deze reden vertrekt. 15 procent van de deelnemers vindt dat bedreigingen er nu eenmaal bij horen als je je in de politieke wereld beweegt, en dat een politicus daar tegen moet kunnen. Een klein deel (4 procent) heeft geen mening.

In een uitgebreid interview met Shownieuws blikte Kaag eerder dit jaar terug op het veelbewogen jaar 2022. Een jaar waarin zij en haar familie steeds vaker beveiliging nodig hadden, en waarin politiek Den Haag het moest opnemen tegen crisis na crisis:

Tooske spreekt openhartige Sigrid Kaag over veelbewogen jaar
10:21
Tooske spreekt openhartige Sigrid Kaag over veelbewogen jaar

'Ga niet mijn vertrek aankondigen'

Kaag, die een traantje wegpinkte na de boodschap van haar dochters, was overigens niet van plan op te stappen. Nóg niet. "Ik ga hier niet mijn vertrekt aankondigen", zei ze tegen College Tour-presentator Twan Huys. Maar op de vraag of ze nog premier wil worden, wilde ze geen antwoord geven.

Steunbetuigingen

Kaag werd na het nieuws overspoeld met steunbetuigingen. "Geraakt door dit bericht", zegt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) over het fragment waarin zijn collega Sigrid Kaag (Financiën) de tranen in de ogen schieten omdat haar dochters liever hebben dat ze van baan wisselt.

Ook andere politici reageren geschokt. "Juist de volgende generatie zou hoop moeten putten uit politiek", zegt Hoekstra. "In plaats daarvan zien zij het gif van bedreigingen."

Ook minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) spreekt zich uit tegen de bedreigingen. "Iedereen moet haar of zijn werk veilig kunnen doen", zegt ze op Twitter.

Het fragment is aankomende zondag te zien in College Tour.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.