Terug

Volg Hart van Nederland

Opvang asielzoekers op zee van de baan: meerdere aanligplaatsen op het oog

Opvang asielzoekers op zee van de baan: meerdere aanligplaatsen op het oog

Politiek

28 juli 2022, 09:39

Asielzoekers zullen voorlopig niet opgevangen worden op cruiseschepen die op open water blijven. Wel wordt verder gewerkt aan plannen om mensen op te vangen op schepen die aan de wal liggen. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer. Als reden noemt hij allerlei praktische bezwaren.

Het is "lastig" om de schepen te bevoorraden, er zijn "veiligheidsrisico’s aan opvang op zee", en het lukt niet om schepen op en neer te laten varen waarmee de asielzoekers van en naar het schip gebracht kunnen worden, zo blijkt uit de brief. Daarom is besloten om deze optie "op dit moment niet verder uit te werken".

Het plan is nog altijd om ongeveer duizend mensen op te vangen op drie cruiseschepen. Het eerste schip komt naar verwachting in Velsen te liggen en moet vanaf 1 september mensen kunnen herbergen. Het tweede schip moet vanaf oktober in gebruik zijn. Naar welke havens nog meer gekeken wordt, is onduidelijk. Wel zijn er al mogelijke aanligplaatsen op het oog: met meerdere gemeenten wordt concreet gesproken, aldus Van der Burg.

ANP / Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.