Terug

Volg Hart van Nederland

Oppositie boos over kabinetsbesluit toch naar Qatar te gaan: 'Pijnlijk en onbegrijpelijk'

Oppositie boos over kabinetsbesluit toch naar Qatar te gaan: 'Pijnlijk en onbegrijpelijk'

Politiek

19 okt 2022, 13:34

Partijen in de Tweede Kamer zijn boos over het besluit van het kabinet om toch een regeringsafvaardiging naar het WK voetbal in Qatar te sturen. Dat betekent dat ministers én ook koning Willem-Alexander naar het toernooi kunnen afreizen. En dat is tegen de wens van de Tweede Kamer.

"Wat een pijnlijke vertoning", aldus Jasper van Dijk van de SP. "Zeer teleurstellend", vindt Gert-Jan Segers, leider van de kleinste coalitiepartij ChristenUnie.

De Tweede Kamer nam in februari vorig jaar een motie van de SP aan waarin werd gevraagd geen delegatie van de regering naar het evenement te sturen. De arbeidsomstandigheden en de mensenrechtensituatie zouden dat niet toestaan. Woensdag maakte het kabinet bekend toch te gaan. En daarbij sluit het kabinet niet uit dat de koning ook gaat.

Feestvieren

Contact met het land is volgens Segers logisch, maar "dat een regeringsafvaardiging daar wil gaan feestvieren, vind ik echt onbegrijpelijk". Hij is niet te spreken over het feit dat het kabinet de wens van de Kamer naast zich neerlegt, en "ondanks alle doden en ondanks de beroerde situatie van minderheden in Qatar" toch naar het Golfstaatje afreist.

"Voetbal is geweldig, maar mensenrechten en vrijheid zijn belangrijker", zegt de ChristenUnie-voorman. "Mensenrechtenbeleid en de Nederlandse buitenlandpolitiek botsen weer hard in deze coalitie. Ook Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren vindt het besluit "pijnlijk" en Sylvana Simons van BIJ1 spreekt van "schoffering op schoffering".

Begrijpelijk besluit

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans laat aan Hart van Nederland weten het besluit juist wel te begrijpen. "De geopolitieke realiteit is dat we een goede relatie met Qatar moeten hebben, vanwege het gas vooral. Maar bijvoorbeeld ook vanwege de evacuaties uit Afghanistan. Dan kun je niet op het ene moment zeggen dat we het land boycotten en het volgende moment kloppen we weer aan om de energierekening laag te houden", aldus Brekelmans.

Wat vindt Nederland?

De meeste Nederlanders zijn van mening dat het kabinet geen afvaardiging moet sturen, dat blijkt uit representatief onderzoek onder het Hart van Nederland-panel waar ruim 3.100 mensen aan meededen.

Bijna de helft van de deelnemers (49 procent) vindt dat leden van het kabinet daar niet te zoeken hebben. Zeker niet na het nieuws van mensenrechtenorganisaties dat er duizenden mensen zijn omgekomen bij de bouw van de verschillende stadions. Respondenten noemen naast de mensenrechtensituatie dat het afreizen naar het Midden-Oosterse land ook slecht is voor het milieu en de klimaatdoelen dit hetzelfde kabinet stelt.

Een kleinere groep van (21 procent) Denkt dat het onbeleefd zou zijn om niet te gaan, aangezien Qatar ook een handelspartner is van Nederland. 15 procent denkt dat leden van het kabinet wél moeten gaan maar daar een statement moeten maken, "maar dan niet de koning of Rutte, stuur iemand mee van een mensenrechtenorganisatie", aldus een deelnemer.

De rest (13) procent had geen mening of wist het niet.

Meedoen aan het panel?

Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.

Aanmelden

ANP/ Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.