Terug

Volg Hart van Nederland

Onderzoekers: 'Racisme bij ministerie Buitenlandse Zaken ernstig en zorgelijk'

Onderzoekers: 'Racisme bij ministerie Buitenlandse Zaken ernstig en zorgelijk'

Politiek

12 dec 2022, 16:13

Onderzoekers stellen dat racisme bij het ministerie van Buitenlandse Zaken een breed verschijnsel is. Ze hebben maandag een rapport uitgebracht waarin ze de bevindingen "ernstig en zorgelijk" noemen. De ambtelijke leiding van het ministerie heeft excuses aangeboden.

De onderzoekers spraken onder andere met bi-culturele en lokaal aangenomen medewerkers op ambassades en die zeggen verschillende vormen van racisme te ervaren. Het gaat van verbaal geweld tot een denigrerende gedragingen en van cultureel racisme tot allerlei beschuldigingen en verdachtmakingen.

Racistische grappen

Daarnaast hebben ze het gevoel dat "zij soms overgeslagen, genegeerd, en buitengesloten worden. Zij ondervinden racistische grappen en lage verwachtingen". Veel medewerkers ervaren de problemen als structureel, aldus de onderzoekers.

De ambtelijke top heeft excuses aangeboden. "Het rapport bevat harde conclusies en pijnlijke voorbeelden", aldus secretaris-generaal Paul Huijts die het onderzoek maandag ontving. "Wat collega's meemaken, wat er gezegd wordt en wat voor gevoel dat geeft, vinden we onacceptabel."

Verandering nodig

Het ministerie neemt de aanbevelingen van het rapport over. Er moet onder meer een structurele cultuurverandering komen. Verder wordt het makkelijker en eenvoudiger om incidenten te melden en wordt er gekeken naar het wervings- en selectieproces.

Het onderzoek werd gestart mede naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten. De top van het ministerie wilde weten welke vormen van racisme binnen de organisatie voorkomen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.