Terug

Volg Hart van Nederland

Omtzigt zet vraagtekens bij kabinetsplannen om alle toeslagenkinderen te compenseren

Politiek

7 sep 2022, 23:30

Terwijl Jurgen en Gerda Deceuninck al zeven jaar lang strijd voeren om hun twee dochters Zoé (8) en Nora (7) terug te krijgen na het toeslagenschandaal, blijft de overheid volgens hen met onuitvoerbare en ondoordachte regelingen komen. Ook onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt zet grote vraagtekens bij de plannen van het kabinet om alle kinderen van toeslagenouders 10.000 euro vergoeding te geven. Want waar komt dat geld terecht?

In 2014 worden de kinderen van Jurgen en Gerda uit huis geplaatst, nadat zij slachtoffer werden van het toeslagenschandaal. De kinderen verblijven in een pleeggezin. Al bijna acht jaar strijden ze om hun kinderen terug te krijgen. Maar tot heden nog zonder resultaat. Nu heeft de overheid besloten dat alle kinderen van toeslagenouders een vergoeding van 10.000 euro krijgen.

Twijfels en gemengde gevoelens

Jurgen en Gerda kijken met gemende gevoelens naar de vergoeding. Ze maken zich zorgen of het geld wel goed terecht komt. "We weten dat de vergoeding naar de voogd gaat, maar omdat de voogd eerder heeft geweigerd om kindergeld te ontvangen hebben we er totaal geen vertrouwen in dat het geld wordt overgemaakt. Wij vinden het niet kunnen dat het geld naar de voogd gaat", vertellen ze tegen Hart van Nederland.

Ook Pieter Omtzigt heeft zo zijn twijfels bij de vergoeding. "Er zijn ouders die tweeduizend euro hebben moeten terugbetalen. Middenklasgezinnen konden dat. Zij hebben dertigduizend euro gekregen en krijgen nu per kind dus nog eens een bedrag. Dat is veel te veel. Voor die ouders die jarenlang in schrijnende armoede hebben geleefd is dit bedrag weer aan de lage kant. Het feit dat er geen onderscheidt wordt gemaakt is ernstig", aldus Omtzigt.

Volgens Omtzigt moet er per dossier naar de situatie en vergoeding worden gekeken. Dat zal wel wat langer duren, maar zo voorkom je wel dat het geld verkeerd terecht komt.

Tempo maken

Tenslotte vindt Omtzigt dat de Kamer tempo moet gaan maken. "Binnen zes maanden zouden we voor alle kinderen een traject moeten zijn begonnen om te kijken hoe ze weer herenigd kunnen worden met de ouders. Dat is nog niet gebeurd. Ik geloof dat men in Den Haag volledig de impact onderschat van wel zeggen dat je slachtoffer bent, maar uiteindelijk niks aan de situatie doen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.