Terug

Volg Hart van Nederland

OM compenseert mogelijk initiatiefnemer die tentjes bij Ter Apel neerzette

Politiek

20 okt 2022, 18:00

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Willem Straat mogelijk compenseren. Straat zette eind augustus tweehonderd tentjes neer bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat mensen daar buiten moesten slapen, maar één dag later werden de tenten in beslag genomen door de gemeente.

Het OM besloot eerder al om Straat de in beslag genomen tenten terug te geven in plaats van ze te vernietigen, zodat hij ze opnieuw kon gebruiken. Maar toen Straat de tenten woensdag kwam ophalen, zag hij dat veel van de tenten niet meer te gebruiken zijn. "Het was een schok om te zien hoe er door de gemeente was omgegaan met de tentjes", zegt hij.

Grote schande

"Ze waren niet netjes in hun hoesjes gedaan maar in een stapel in een hoek gesmeten", vertelt Straat. "In sommige zaten nog spullen van vluchtelingen die ze moesten achterlaten en ook etensresten." Het OM betreurt dat sommige tenten onbruikbaar zijn geworden en "gaat in gesprek met de initiatiefnemer om te kijken of een compensatie mogelijk is, die zou kunnen helpen bij het opstarten van andere goede doelen".

"Het is een grote schande dat er op deze manier wordt omgegaan met spullen die zijn gekocht met bijdragen van veel donateurs om de vluchtelingen die buiten sliepen te helpen", aldus Straat, die de tenten kocht met geld van een crowdfundingsactie. "Wij gaan nu het aantal tentjes tellen en bezien wat de schade is van deze behandeling en of ze nog bruikbaar zijn. De officier was zo netjes om haar excuses aan te bieden voor de onduidelijkheid over waar de tentjes zich bevonden. Dat heb ik erg gewaardeerd."

Eind augustus sliepen er honderden mensen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Na de actie van Straat verbood de gemeente het neerzetten van tenten via een noodverordening, omdat ze voor sociale onveiligheid zouden zorgen en de brandveiligheid in het geding zou zijn.

ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.