Terug

Volg Hart van Nederland

Trekkers bij Tweede Kamer: boeren voeren actie tegen gedwongen uitkoop

Trekkers bij Tweede Kamer: boeren voeren actie tegen gedwongen uitkoop

Politiek

6 apr 2022, 17:19

Boeren zijn woensdagmiddag naar de Tweede Kamer gereden om de demonstreren tegen de in hun ogen onbespreekbare gedwongen uitkoop van boerenbedrijven. In totaal zijn zo'n tien trekkers en tientallen actievoerders naar Den Haag gekomen.

De demonstranten kwamen rond 17.00 uur aan bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. "Het opkopen van landbouwgrond is duidelijk controversieel. "Wij vinden dat niet de oplossing voor de stikstofproblematiek", vertelt voorzitter Bart Kemp van Agractie over de aanleiding voor het nieuwe boerenprotest in Den Haag.

Behalve de geparkeerde trekkers is er een spandoek te zien waarop staat "gedwongen opkoop = onbespreekbaar" en een man verkleedt als zogenaamde 'stikstofballon'. Ook is er een koe op de demonstratie, van een zorgboerderij waardoor die gewend is aan publiek. Met de koe wil Agractie "de waarde van dieren op bijvoorbeeld zorgboerderijen benadrukken".

Vrijwillig of verplicht?

Vanwege de stikstofcrisis is het volgens het kabinet mogelijk de komende jaren al nodig om dwingende maatregelen te nemen, zoals het onteigenen van boeren. In mei verwacht minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof de eerste resultaten van onderzoek, waarmee natuurgebieden in kaart worden gebracht "waar herstel uit beeld dreigt te raken".

Uitgangspunt daarbij is "vrijwillig waar het kan, verplicht waar dat niet lukt", aldus de stikstofminister. Daarom wil ze de stopregelingen erg aantrekkelijk maken. Ze geeft ook aan dat de vraag niet alleen is of een boer stopt of doorgaat moet boeren. "Daar zit een hele wereld tussen." Zo kunnen veehouders volgens haar ook groener gaan boeren.

Al eerder werd bekend dat Van der Wal bereid is meer geld uit te trekken voor boeren die relatief vroeg stoppen. "Hoe eerder je je meldt voor een stoppersregeling, des te gunstiger de (financiële) voorwaarden", zei ze. Ook wil de bewindsvrouw versneld piekbelasters opkopen. Dat zijn vooral boeren die veel stikstof uitstoten in de buurt van een natuurgebied.

'Hakken in het zand'

Wat de protesterende boeren bij de Tweede Kamer betreft is gedwongen uitkoop van veehouders echter onbespreekbaar. "Mocht het wel doorgaan, dan komt er heel veel commotie", aldus Kemp van Agractie. "Dit is beleid met de botte bijl. Gedwongen uitkoop gaat veel te ver."

De actieleider stelt dat de boeren het kabinet oplossingen hebben aangereikt voor het verminderen van de stikstofuitstoot. "Vrijwillige uitkoop, boeren die willen verplaatsen, innovatie", somt hij op. "Maar als de uitkoop het doel wordt, dan gaan alle hakken in het zand. Dan wordt het echt een boerenopstand", waarschuwt Kemp tot slot.

Het is niet voor het eerst dat boeren demonstreren in Den Haag tegen het stikstofbeleid. Grote boerenprotesten in 2019 en 2020 leidden in de stad tot overlast, met files door langzaam rijdende trekkers en een vernield Malieveld tot gevolg. Het protest van woensdag leidt tot dusver nog niet voor last voor het verkeer, aldus een woordvoerder van de ANWB. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.