Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland biedt 'diepste excuses' aan voor genocide Srebrenica

Nederland biedt 'diepste excuses' aan voor genocide Srebrenica

Politiek

11 juli 2022, 12:38

Het kabinet biedt haar "diepste excuses" aan voor het feit dat Nederlandse militairen samen met de internationale gemeenschap de genocide in Srebrenica niet heeft kunnen voorkomen. Het is maandag 27 jaar geleden dat het bloedbad plaatsvond.

Tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië namen Bosnisch-Servische troepen op 11 juli 1995 de enclave Srebrenica in. Die stond toen onder bescherming van Nederlandse blauwhelmen, beter bekend als 'Dutchbat'. In de dagen erna werden duizenden Bosnische moslimmannen en -jongens weggevoerd. Meer dan 8.000 van hen werden vermoord.

'We dachten dat het genoeg zou zijn'

Minister van Kajsa Ollongren hield maandag een toespraak tijdens de jaarlijkse herdenking op de begraafplaats in Potocari. Volgens haar had de internationale gemeenschap beloofd om de mensen in de enclave te beschermen. "In de veronderstelling dat het genoeg zou zijn. Ook Nederland deed daaraan mee, met de beste intenties."

De bewindsvrouw bood namens ons land haar "diepste excuses" aan voor het feit dat het de Nederlandse militairen en de internationale gemeenschap niet is gelukt om die belofte na te komen. Ze zei het leed van de nabestaanden niet te kunnen wegnemen met de spijtbetuiging. "Maar wat we wel kunnen doen is de herinnering recht in de ogen kijken."

"De afschuwelijke genocide is de schuld van slechts één partij: het Bosnisch-Servische leger", aldus Ollongren. "En gelukkig zijn belangrijke verantwoordelijken inmiddels berecht." Toch vond het kabinet excuses gepast, gezien de gedeelde internationale verantwoordelijkheid van Nederland "voor de situatie waarin dit kon gebeuren".

Excuses aan Dutchbat-veteranen

Vorige maand bood premier Mark Rutte namens het kabinet excuses aan aan de Dutchbat-militairen voor hun missie die "gaandeweg onuitvoerbaar bleek". "De wereld liet het op een verschrikkelijke manier afweten", zei hij toen. Volgens Ollongren werken nabestaanden en veteranen "met één stem" aan een nationaal monument in Den Haag voor de genocide.

Dutchbatters reageren gemengd op aangekondigde excuses
2:25
Dutchbatters reageren gemengd op aangekondigde excuses

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.