Terug

Volg Hart van Nederland

Verbod op nareizen familie van vluchtelingen voorlopig opgeschort

Politiek

11 jan 2023, 16:06

De nareisbeperking voor de gezinsleden van erkende vluchtelingen gaat voorlopig nog niet in. Dat meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een brief aan de Tweede Kamer.

Er lopen meerdere zaken tegen het besluit om gezinsleden van statushouders pas later een visum te geven. Het gaat onder meer om een Syrische vrouw, een Turkse man en een Irakese vrouw, die hun familieleden naar Nederland willen overhalen. De Raad van State buigt zich donderdag over zo'n zaak, een uitspraak wordt later verwacht.

Om intussen "nodeloze procedures te voorkomen", zal de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de beperking voorlopig niet toepassen. Dat geldt alleen voor nieuwe besluiten, benadrukt Van der Burg.

Geliefden in de armen

VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de maatregel niet moet worden opgeschort, maar helemaal moet worden ingetrokken. "De intrekking moet met terugwerkende kracht gelden, want vroeg of laat gaat dat toch wel gebeuren. Het wordt tijd dat het kabinet de hele maatregel van tafel haalt, zodat deze mensen hun geliefden, die ze jaren niet hebben gezien, weer in de armen kunnen sluiten."

De nareisbeperking gaat over de gezinshereniging van statushouders die al in Nederland zijn. De beperking zou deze hereniging tijdelijk tegenhouden: gezinsleden van statushouders moesten 15 maanden wachten voordat ze naar Nederland mochten komen, tenzij de statushouder een woning voor zijn of haar nareizende gezinsleden zou hebben geregeld. De maatregel moest de druk op de overbelaste asielopvang verlichten.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.