Terug

Volg Hart van Nederland

Moskeeën en islamitische organisaties doen aangifte tegen minister Wiersma om 'schenden grondwet'

Moskeeën en islamitische organisaties doen aangifte tegen minister Wiersma om 'schenden grondwet'

Politiek

5 dec 2022, 21:41

Honderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma van Onderwijs. Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) stelt dat de minister volgens de moskeeën bewust heeft gehandeld in strijd met de grondwet en zich onder meer schuldig heeft gemaakt aan discriminatie bij de uitoefening van zijn ambt, groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Bij de motivering van de aangifte verwijst SPIOR naar een aankondiging van Wiersma een maand geleden. De bewindsman zei toen dat het voor de Inspectie van het Onderwijs mogelijk moet worden om in te grijpen op weekendscholen als er signalen van misstanden zijn.

'In strijd met vrijheid'

Als een van de redenen noemde Wiersma een onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019. Daaruit zou blijken dat zeker vijftig moskeescholen onder invloed staan van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Op verschillende plekken zouden kinderen leren de Nederlandse 'ongelovige' samenleving af te wijzen, en dat homoseksuelen de doodstraf verdienen.

Een woordvoerder van SPIOR zegt dat Wiersma met zijn plan in strijd met de vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging handelt. "Je kan niet met beleidsvoorstellen komen die haaks staan op de grondwet", zegt de woordvoerder.

Volgens de zegsman van SPIOR legt Wiersma willens en wetens negatieve adviezen over zijn plan naast zich neer. Vorige week meldde NRC dat de minister ‘informele’ scholen onder toezicht van de onderwijsinspectie wil stellen, maar dat zijn eigen ambtenaren, de landsadvocaat en de inspectie zelf tegen waren. Die ambtenaren wezen Wiersma erop dat de voorstellen hoogstwaarschijnlijk onhaalbaar, onuitvoerbaar en ongrondwettelijk zijn, aldus NRC.

'Tamelijk bizar'

Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het "tamelijk bizar" dat de moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot. Ze is niet te spreken over de reactie van de islamitische organisaties, zegt het Kamerlid in een reactie. "Ook zij zouden het belang van kinderen voorop moeten stellen en onder de weekendscholen het kaf van het koren moeten willen scheiden." De ondertekenaars van de aangifte tegen Wiersma zijn bestuurders van moskeekoepels die tezamen meer dan tweehonderd moskeeën en islamitische organisaties vertegenwoordigen, aldus SPIOR.

Wiersma blijft bij standpunt

Wiersma "heeft kennis genomen van de aangifte" en blijft achter zijn standpunt staan dat toezicht nodig is "op plekken waar signalen bekend zijn van radicaal gedachtegoed", zegt hij via zijn woordvoerder. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.