Terug

Volg Hart van Nederland

Mondkapjesdeal-hoofdrolspeler Sywert van Lienden tijdens debat op tribune, Kamer trekt van leer

Politiek

21 dec 2022, 15:04

Op de - amper gevulde - publieke tribune in de Tweede Kamer zit woensdagmiddag tijdens het debat over de mondkapjesdeal een van de hoofdrolspelers zelf. Niet Hugo de Jonge, in het vorige kabinet nog verantwoordelijk coronaminister, maar die ándere bekende naam: Sywert van Lienden.

De aanwezige Kamerleden trekken fel van leer over de veelbesproken deal, waarbij Van Liendens Stichting Hulptroepen Alliantie winst had gemaakt op de verkoop van mondkapjes aan zorginstellingen en het ministerie van Volksgezondheid. Naar de buitenwereld werd gedaan alsof er juist géén winst zou zijn gemaakt. Met de VWS-deal was ruim 100 miljoen euro gemoeid.

Opstappen

Toenmalig coronaminister Hugo de Jonge bleek zich actief te hebben bemoeid met de deal. Van Lienden was tot enige tijd geleden lid van het CDA, dezelfde partij als die van De Jonge. Oppositiepartijen PVV, Groep Van Haga en DENK willen dat minister voor Langdurige Zorg Conny Helder opstapt, omdat zij nu politiek verantwoordelijk is voor de nasleep van de mondkapjesdeal.

Volgens Farid Azarkan (DENK) was de deal er nooit gekomen als Hugo de Jonge destijds geen minister van Volksgezondheid was geweest. "Het is de duurste vriendendienst ooit van de ene CDA'er voor een andere CDA'er", aldus Azarkan. Hij ziet ook graag dat De Jonge, nu minister voor Volkshuisvesting, alsnog uit eigen beweging opstapt. In april overleefde De Jonge nog een motie van wantrouwen rond de kwestie.

'Crisisgieren'

VVD-Kamerlid Judith Tielen zei tijdens het debat met een "wrang gevoel" terug te kijken op de "schadelijke" deal. Ze wil dat er voortaan in inkoopcontracten crisisclausules worden opgenomen, om "crisisgieren" een hak te zetten.

Van Lienden zat woensdagmiddag nagenoeg alleen op de tribune. Op vragen van de pers wilde hij niet inhoudelijk ingaan.

Woensdagavond wordt het debat over de mondkapjesdeal uitgebreid besproken aan de talkshowtafels en daarmee ook in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK! Luister hier alvast de aflevering van dinsdagavond:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.