Terug

Volg Hart van Nederland

Geen genade voor boeren: minister grijpt in als provincie niks aan stikstof doet

Politiek

10 juni 2022, 17:56

Als provincies niet genoeg doen om de stikstofuitstoot nabij natuurgebieden te verminderen, kan het kabinet ingrijpen. "Uiteindelijk heb ik altijd het instrumentarium om het over te nemen", zegt Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur). Ze zal ook niet schromen dat te doen als het nodig is, hoewel de bewindsvrouw benadrukt ervan uit te gaan de stikstofcrisis samen met de provincies te kunnen bestrijden.

Van der Wal kondigde vrijdag haar stikstofplannen aan, waar de provincies invulling aan moeten geven. Per gebied is duidelijk gemaakt hoeveel de stikstofuitstoot daar naar beneden zou moeten.

De provincies moeten uitzoeken hoe ze dat moeten doen en waar ze eventueel afwijken van die doelstellingen. 1 juli volgend jaar moeten ze met hun aanpak komen, maar in die tijd worden ook Provinciale Statenverkiezingen gehouden.

Probleem

De kans bestaat dat partijen die het stikstofbeleid van het kabinet niet steunen, grote verkiezingswinsten boeken en mogelijk in de Gedeputeerde Staten (de provinciebesturen) terechtkomen.

Als de provincies echt weigeren mee te doen aan de aanpak "zou ik een probleem hebben", zegt Van der Wal. Maar zij verwacht dat niet. "Ik zie ook wel veel gevoel voor urgentie bij de gedeputeerden die ook wel snappen dat ook in hun eigen provincies de balans tussen economie en cultuur echt terug moet komen, en dat de vergunningen verleend moeten worden."

'Spannend jaar'

De timing van het plan is voor die provincies ook niet ideaal wegens de verkiezingen, geeft Van der Wal toe. Zelf was ze jarenlang gedeputeerde in Gelderland. "Ik weet als geen anders dat, als je richting die verkiezingen gaat, dat het niet het fijnste moment is om dit soort besluiten te moeten nemen." Het wordt een "spannend jaar" voor de provincies, aldus de minister.

ANP

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.