Terug

Volg Hart van Nederland

Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

Politiek

6 dec 2023, 07:39

Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

Buiten de Randstad wonen in Eindhoven, met 19 procent, de meeste migranten van buiten Europa. Zowel in die Brabantse stad als in Amstelveen gaat het om relatief veel kennismigranten.

Inwoners met buiten-Europese herkomst, geboren in het buitenland in 2023. Beeld: CBS

Inwoners met buiten-Europese herkomst, geboren in het buitenland in 2023. Beeld: CBS

Op het Waddeneiland Terschelling en in het Twentse Tubbergen wonen er volgens het CBS de minste niet-Europese migranten. In beide gemeenten is dit nog geen 2 procent.

Statushouders komen ook moeilijk aan de bak, dit terwijl ze vaak wél graag willen:

Statushouders komen moeilijk aan de bak, terwijl ze wél graag willen
2:11
Statushouders komen moeilijk aan de bak, terwijl ze wél graag willen

In grensregio's veel Duitsers en Belgen

Migranten van binnen Europa wonen vooral in de grensregio's. Het Limburgse Vaals kent met 36 procent het grootste aandeel. Ook in Zeeland en West-Brabant is het percentage "relatief hoog", aldus het CBS. Het gaat dan vooral om geboren Belgen en Duitsers.

Nederland telde op 1 januari 2023 17,8 miljoen inwoners. Van hen zijn er 2,8 miljoen (16 procent) niet in Nederland geboren. Van de groep migranten is bijna twee derde niet in Europa geboren.

Nederland heeft daarnaast 2,1 miljoen inwoners (12 procent) die tot de zogeheten tweede generatie behoren. Zij zijn zelf in Nederland geboren en hebben ten minste één ouder die in het buitenland is geboren. Onder deze tweede generatie heeft ruim 70 procent een Buiten-Europese herkomst, waarbij van de grootste groep het geboorteland van de ouder(s) Indonesië is, gevolgd door Marokko en Turkije.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.