Terug

Volg Hart van Nederland

Meeste Nederlanders vertrouwen koning weer, maar zien hem te weinig in het land

Politiek

7 feb 2023, 16:50

Het Nederlandse volk heeft weer iets meer vertrouwen gekregen in koning Willem-Alexander. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Hart van Nederland onder 4036 leden. 63 procent heeft redelijk tot zeer veel vertrouwen in de koning, een stijging ten opzichte van vergelijkbare onderzoeken vorig jaar. Toch is er ook kritiek: zo moet de koning zich vaker laten zien onder de mensen, vindt een meerderheid.

De koninklijke familie is momenteel op bezoek op de Caribische eilanden om prinses Amalia kennis te laten maken met dit deel van het koninkrijk. Beelden van de feestende en dansende familie doen het goed, en de meeste mensen zouden willen dat de koning zich vaker onder het volk zou begeven. 62 procent geven aan het eens te zijn met de stelling 'Koning Willem-Alexander zou zich wat vaker tussen de mensen moeten laten zien'. 26 procent is het ermee oneens, en 12 procent weet het niet.

Iets meer vertrouwen

Een meerderheid (63 procent) zegt vertrouwen te hebben in de koning. 44 procent heeft 'redelijk vertrouwen' in de koning, 19 procent heeft 'zeer veel vertrouwen'. "Ik heb meer vertrouwen in mijn koning dan in de politiek en kabinet", aldus een deelnemer.

Het percentage mensen dat aangeeft redelijk tot zeer veel vertrouwen te hebben in de koning is iets hoger cijfer dan in vergelijkbare onderzoeken van Ipsos en EenVandaag in april vorig jaar. Het vertrouwen in de koning daalde toen tot een dieptepunt, tot respectievelijk 47 procent (Ipsos) en 54 procent (EenVandaag).

Voornaamste reden daarvoor was dat mensen de koning te onzichtbaar vonden tijdens de coronacrisis. Ook kwamen in die tijd negatieve berichten naar buiten over feestjes van Amalia en de vakantie van de koninklijke familie in Griekenland middenin de coronapandemie.

Lange weg te gaan

Toch heeft het koningshuis nog een lange weg te gaan om het vertrouwen terug te krijgen. Waar in de jaren voor de coronapandemie nog zo'n 20 procent van de mensen aangaf weinig tot geen vertrouwen te hebben in de koning, is dat nu gestegen tot 31 procent.

Nog eens 6 procent zegt niet te weten of hij of zij vertrouwen in de koning heeft. "Ik heb sinds Alexander minder op met het koningshuis. Het mag af en toe wel minder met hun uitgaven", geeft een kritische deelnemer aan.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Shownieuws

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.