Terug

Volg Hart van Nederland

Meerderheid leerkrachten vóór verbod op mobieltjes in de klas

Meerderheid leerkrachten vóór verbod op mobieltjes in de klas

Politiek

6 apr 2023, 14:11

Leden van de Algemene Onderwijsbond (AOb) lijken in grote meerderheid voor een verbod op mobieltjes in de klas te zijn. De club hield een enquête onder meer dan 8000 AOb-leden. Gevraagd werd of ze een door de overheid landelijk ingesteld verbod willen.

"In het basisonderwijs gaat het om een nipte meerderheid van de leden (54 procent), in het mbo om een ruimere meerderheid (57 procent) en in het voortgezet onderwijs om een heel grote meerderheid. In die laatste sector wil maar liefst 73 procent van de leden een landelijk verbod op mobiele telefoons in de klas", telde de bond.

Nadelig effect op concentratie

"Onze docenten merken dat mobieltjes in de klas een heel nadelig effect hebben op de concentratie van de leerlingen. En dus op de effectiviteit van de les", aldus AOb-bestuurder Jelmer Evers van de sector voortgezet onderwijs. "Er is natuurlijk een spanning tussen een landelijk verbod en professionele autonomie van de docent", benadrukt hij. Van de leden in het voortgezet onderwijs die tegen een landelijk verbod stemden, wil 21 procent liever afspraken over mobieltjes in de klas maken per school of per onderwijsteam.

Het CDA wil dat mobiele telefoons worden geweerd uit het klaslokaal, op zowel basis- als middelbare scholen. Deze maand wordt er ook in de Tweede Kamer over gesproken tijdens een zogenoemd rondetafelgesprek.

Nederlanders zijn verdeeld over het plan, zo bleek toen Hart van Nederland mensen op straat vroeg naar hun mening over een mobieltjesverbod in de klas:

CDA wil mobieltjes verbieden op basis- en middelbare scholen
1:06
CDA wil mobieltjes verbieden op basis- en middelbare scholen

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.