Terug

Volg Hart van Nederland

Meer dan veertig Kamerleden worden beveiligd vanwege bedreigingen

Politiek

31 aug 2023, 08:34

Het vak van Tweede Kamerlid is niet zonder risico in de huidige tijd. Voor tientallen van de 150 Tweede Kamerleden zijn maatregelen getroffen vanwege online of fysieke bedreigingen, meldt het tv-programma Zembla na onderzoek.

Bij 27 Kamerleden zijn persoonlijke gegevens in het Kadaster afgeschermd, omdat er aanwijzingen zijn dat ze veiligheidsrisico's lopen. Dat is gebeurd in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Daarnaast kregen de huidige 21 fractievoorzitters standaard een veiligheidspakket aangeboden vanuit de Tweede Kamer, omdat ze een hoogrisicoprofiel hebben. Daarbij gaat het om een speciale noodknop in huis, een intercom, een alarminstallatie of een anti-inbraakdeur, zegt onder anderen JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans in de uitzending van Zembla.

De Tweede Kamer geeft zelf nooit inzicht in veiligheidsmaatregelen. Opgeteld krijgen volgens Zembla in totaal zeker 41 parlementariërs een vorm van beveiliging op hun privéadres.

Wilders en Kaag

Vorig jaar kwamen er 1125 meldingen van bedreigingen van politici binnen bij de politie. Zeker de helft daarvan waren meldingen van bedreigingen aan het adres van PVV-leider Geert Wilders. Wilders wordt sinds eind 2004 al 24 uur per dag bewaakt. Eerder deze week nog eiste het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van twaalf jaar tegen de Pakistaanse cricketspeler Khalid Latif, die in 2018 ertoe zou hebben opgeroepen om de PVV-leider te vermoorden.

Daarnaast is bekend dat vicepremier Sigrid Kaag (D66) voortdurend wordt bedreigd. Zij kreeg onder meer thuis mensen met fakkels aan de deur. De dreiging was een van de redenen dat Kaag afziet van een vervolg in de landelijke politiek. Geregeld doen politici aangifte van (doods)bedreigingen en volgen er veroordelingen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.