Terug

Volg Hart van Nederland

Politici die bedreigd worden? Probleem harder aanpakken, zegt Nederland

panel

13 juli 2023, 21:30

Politici die bedreigd worden is een groot probleem dat serieus moet worden aangepakt. Dat vindt bijna 75 procent van de Nederlanders, blijkt uit representatief onderzoek onder 2.339 respondenten van het Hart van Nederland-panel. D66-politicus Sigrid Kaag maakte donderdag bekend te stoppen als lijsttrekker, omdat ze al jaren bedreigd en zwaar beveiligd wordt.

Kaag zegt dat het een grote impact op haarzelf en haar gezin heeft en daarom wil ze een nieuwe periode lijsttrekkerschap "niet nogmaals vragen van haar gezin". Vorig jaar stond bijvoorbeeld een demonstrant met een fakkel voor haar deur en haar kinderen worden vaak persoonlijk lastig gevallen.

'Invloed op besluitvorming'

Bedreigingen hebben een grote impact op mensen en hun omgeving, vertelt onderzoeker Diana Marijnissen aan Hart van Nederland. "We zien invloed op het fysieke gestel van mensen. Bijvoorbeeld slapeloosheid en dat mensen afvallen. Het heeft dus echt invloed op de manier waarop je de besluitvorming vormgeeft, want onbewust doet het iets met je gedrag en met je handelen."

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (52 procent) vindt het niet erg dat Kaag vertrekt, maar ze vinden het wel erg dat ze dat doet om deze reden. 74 procent van de ondervraagden maakt zich zorgen over de toenemende bedreigingen aan het adres van politici. Zij willen dat dit serieus wordt aangepakt.

Ook Marijnissen noemt het een gevaarlijke trend, zeker voor de politiek. "Het betekent in het allerslechtste geval dat het besluitvormingsproces deels geleid wordt door bedreiging en intimidatie in plaats van door debat en argumentatie en dat waar onze democratie voor staat."

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.