Terug

Volg Hart van Nederland

'Maarten Luther' voert actie tegen gesteggel rond woonbouwplannen gemeente en provincie

Politiek

11 mrt 2022, 20:14

In tien jaar 1 miljoen extra woningen bouwen, zoals het kabinet voor ogen had dat gaan we niet halen, zegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Terwijl de woningnood nu al gigantisch is. Dat er meer huizen gebouwd moeten worden, dat is overduidelijk. Maar waar?

Er is wel genoeg ruimte voor nieuwe huizen, alleen provincies en gemeentes ruziën vaak over waar er nu wel of niet gebouwd mag worden. En dus wordt er vaak helemaal niet gebouwd terwijl het wel zou kunnen. Zoals in het Noord-Hollandse Stompetoren bij Alkmaar.

Gesteggel tussen provincie en gemeente

De gemeente wil al jaren 450 woningen bouwen in het buitengebied bij Stompetoren. De Provincie Noord-Holland houdt het plan tegen omdat het gebied in 2020 is aangewezen als 'Bijzonder Provinciaal Landschap'. De gemeente ging er vanuit dat de Provincie wel akkoord zou gaan met de ontwikkeling van woningbouw omdat ze in 2010 zich positief over het plan hadden uitgesproken. De gemeente heeft zelfs al een deel van de grond in bezit. Maar de Provincie vindt dat de gemeente nu te voorbarig is geweest.

De situatie in Stompetoren staat niet op zich. Op meer plekken in het land houdt de Provincie bouwen aan de rand van stedelijk gebied tegen. Onder meer vanwege behoud van de natuur.

Terug in de tijd

Om hier aandacht voor te vragen gingen de lijsttrekkers van CDA Alkmaar en Schagen vrijdag naar het provinciehuis in Haarlem voor een ludieke actie. Gosse Postma verkleedde zich als Maarten Luther en spijkerde op een bord voor de deur van het Provinciehuis een statement.

Theoloog Maarten Luther spijkerde in 1517 een betoog op de voordeur van de Slotkerk in Wittenberg waarin hij misstanden binnen de katholieke kerk aankaartte. "De Provincie moet zorgen dat er meer gebouwd kan worden", aldus de politicus. "Oekraïners die hier naar toe komen die gaan blijven en de Provincie zegt, we gaan geen huizen bouwen!", vervolgt hij. "Je kunt niet niets doen, daarom maak ik me er zo druk over."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.