Terug

Volg Hart van Nederland

Luchthavens en supermarkten vrezen boerenacties: 'Het is hopen dat het meevalt'

Luchthavens en supermarkten vrezen boerenacties: 'Het is hopen dat het meevalt'

Politiek

1 juli 2022, 13:12

Luchthavens, supermarktbedrijven en de haven van Rotterdam zijn beducht voor blokkeeracties van boeren op maandag. Actievoerders willen dan onder meer Schiphol en distributiecentra voor supermarkten blokkeren. Ook de haven van Rotterdam wordt genoemd als eventuele locatie. De ANWB roept mensen op om maandag goed de verkeersinformatie in de gaten te houden.

Dat nog altijd niet duidelijk is hoe de boerenacties eruit komen te zien, maakt vooraf maatregelen nemen lastig. Een woordvoerder van Schiphol benadrukt dat het contact met de marechaussee, die verantwoordelijk is voor de ordehandhaving op de luchthaven, intensiever is dan gebruikelijk. Ook met de gemeente Haarlemmermeer is een kort lijntje. "Meer dan dat kunnen we nu niet", zo klinkt het.

Ook de luchthavens bij Eindhoven en Rotterdam spreken van koffiedik kijken. "Wat kun je voorbereiden?", vraagt een zegsman van Rotterdam The Hague Airport zich hardop af. "Het is hopen dat het meevalt." Volgens de woordvoerder is het zaak om passagiers zonder overlast te kunnen laten vertrekken. De luchthaven zal zo goed en kwaad als het kan reizigers informeren als dat nodig is. Dat is ook het bericht dat uit Eindhoven komt.

Geen protestgroep

Het lastige van de acties die de boeren hebben aangekondigd, is dat er niet een protestgroep is waarmee onderhandeld kan worden. Daarmee is het afwachten hoe de boerenprotesten verlopen. De haven van Rotterdam zegt de situatie te monitoren.

Volgens de supermarkten is het zaak dat het kabinet snel tot een oplossing komt. Supermarktkoepel CBL herhaalt dat het blokkeren van distributiecentra onacceptabel is, omdat supermarkten geen partij zijn in het conflict.

De ANWB komt met het advies om maandag goed de verkeersinformatie in de gaten te houden. " Check maandag vlak voor vertrek de verkeersinformatie, pas eventueel je plan aan en houd er rekening mee dat er iets onderweg kan gebeuren."

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.