Terug

Volg Hart van Nederland

Limburgse gedupeerden watersnoodramp wachten nog altijd op geld: 'Iedereen valt buiten de boot'

Politiek

19 jan 2023, 20:00

Premier Mark Rutte beloofde namens het kabinet om de gedupeerden van de watersnoodramp in Limburg van 2021 'ruimhartig' te voorzien van een financiële schadevergoeding. Maar zo'n anderhalf jaar later weinig blijkt er van die mooie woorden terecht te zijn gekomen. Het was voor gedupeerde Kris Förster reden genoeg om met lotgenoten naar Den Haag af te reizen en verhaal te halen.

Volgens Förster zijn de regels omtrent de Wet tegemoetkoming schade veel te streng, waardoor veel gedupeerden niet of nauwelijks gecompenseerd zijn. "Mensen zitten met restschade die niet door de verzekering gedekt wordt. Ze hebben hun hele benedenverdieping moeten renoveren voor een bedrag met vier nullen. De regels zijn zo streng opgesteld, dat iedereen buiten de boot valt."

Inboedel

Förster legt uit dat dat de inboedelverzekering niet alles dekt. "Maar als de complete inboedel weg is, dan is dat een grote kostenpost. Je krijgt wel de dagwaarde, maar een groot deel wordt niet vergoed. De motor of schade aan tuinen, terrassen en opritten bleek buiten de polis te vallen. We dachten dat het Rijk iets kon betekenen voor de mensen, maar men besloot dat niet te doen."

Niet alleen particulieren hebben schade geleden, ook ondernemers zijn zwaar gedupeerd. Hun privéreserves zijn op, sommigen overwegen zelfs te stoppen. Martijn van Helvert, voorzitter van mkb Limburg, ziet dat de financiële steun dus nodig is, maar zelden wordt aangevraagd. "Er was 24 miljoen beschikbaar, maar er is 6 miljoen aangevraagd. Wij gaan nu ondernemers aansporen. Sommigen van hen wisten niet dat die regeling er was."

Schrijnende verhalen

Een van de Kamerleden die de verhalen van de gedupeerden donderdag aanhoorde, is Michiel van Nispen. "Het zijn schrijnende verhalen die indruk maken. Zo'n anderhalf jaar geleden stonden bewindspersonen vooraan en waren ze heel snel in Limburg om steun te betuigen en een compensatie te beloven."

Die compensatie kwam er voorlopig dus niet of nauwelijks. "Mensen verliezen het vertrouwen in de overheid", zegt Van Nispen stellig. "Wat beloofd is, moet worden uitgevoerd. Premier Rutte heeft beloofd dat er ruimhartig gecompenseerd wordt, dat negentig procent van de schade vergoed moet worden. En dat is dus ook onze inzet, anders staat het vertrouwen in de overheid, voor zover dat er nog is, nog verder onder druk."

Het debat over de kwestie vindt plaats op woensdag 1 februari.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.