Terug

Volg Hart van Nederland

Kremlin verwerpt bewering dat Poetin betrokken was bij MH17-ramp

Kremlin verwerpt bewering dat Poetin betrokken was bij MH17-ramp

Politiek

9 feb 2023, 12:23

Het Kremlin verwerpt de bevinding van onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) dat president Vladimir Poetin een grote rol had bij het leveren van het wapentuig dat vlucht MH17 in 2014 neerhaalde en daarom actief betrokken was bij de ramp. Het team zei woensdag "sterke aanwijzingen" te hebben gevonden voor de betrokkenheid van Poetin bij het incident.

Rusland kan de resultaten van het onderzoek niet accepteren aangezien het daaraan niet deelnam, aldus de woordvoerder van het Kremlin. Hij voegde eraan toe dat de onderzoekers publiekelijk geen bewijsmateriaal hebben gepresenteerd dat Poetin zou hebben beslist over het wapenleveringsverzoek van de Oost-Oekraïense separatisten, die MH17 uit de lucht hebben geschoten.

Onderschepte telefoontjes

De aanklagers verwezen naar onderschepte telefoontjes, maar erkenden dat aanwijzingen van directe betrokkenheid van Poetin of andere Russische functionarissen onvoldoende doorslaggevend zijn voor een strafrechtelijke veroordeling.

"We weten dat er een opname is gepubliceerd van een vermeend telefoongesprek waarin met geen enkel woord over wapens wordt gesproken. Zelfs als we aannemen dat dit gesprek echt is wordt er met geen woord gerept over wapens", aldus de woordvoerder.

Onderzoek stopgezet

Het onderzoek van het JIT wordt stopgezet, ook omdat Poetin niet vervolgd kan worden vanwege zijn immuniteit als president. Moskou heeft betrokkenheid van de Russische staat bij het neerhalen van MH17 herhaaldelijk ontkend.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.