Terug

Volg Hart van Nederland

Kottervissers kiezen ander beroep door regelgeving: 'Maar het water blijft toch trekken'

Politiek

13 jan 2023, 22:58

De kottervisserij verkeert zich in zwaar weer. Veel van hen laten zich uitkopen door de overheid. Met als gevolg: het uitsterven van het beroep en de vissers moeten opzoek naar een andere baan. Oud-kottervissers en broers Arie en Jan de Visser voeren voorheen samen op de Noordzee, maar hebben deze ingeruild voor de Amsterdamse wateren als schippers op het pontje. "Het water blijft je toch trekken, ook al slingert dit niet zo", zegt Arie tegen Hart van Nederland.

De Brexit, de aanleg van nieuwe windmolenparken op zee en de hoge brandstofprijzen zorgen ervoor dat het voor veel familiebedrijven binnen de visserij niet meer te doen is. Als er ook geen opvolging is wordt er steeds vaker besloten om te stoppen met het bedrijf.

Visserij uitgekocht

Tussen september en december kregen vissers de kans om zich aan te melden voor de saneringsregeling. Een regeling waarbij het Rijk de vissers uitkoopt. Volgens de Vereniging van Kottervisserij zullen minimaal tientallen schepen volgend jaar worden weggesaneerd.

De broers de Visser uit Wieringen die het bedrijf drie generaties voort heeft gezet, valt het ook op. "Er werken veel oud-kotters op de pont. Allerlei soorten vissers. Ook komen ze van allerlei verschillende plekken, Den Helder en Urk bijvoorbeeld. Het water trekt blijkbaar toch aan."

Maar aan ieder nadeel zit een voordeel. Dat geldt ook voor Arie, die 35 jaar op de Noordzee voerde. "Ik mis de visserij zeker weten, maar ik heb nu een vast rooster. Soms was ik dagen lang weg van huis. Nu kom ik elke dag thuis, wat rust geeft." Voor zijn broer Jan was de keuze sneller gemaakt. "Na 40 jaar varen, geen overname en de opstapelingen aan problemen in de visserij, gaf de saneringsregeling mij de doorslag. Keuzes maken hoort erbij."

Je haalt de visser nooit uit de man

Geen dag is hetzelfde, zegt Arie. Hij was een boot gewend bestaande uit een vast team. "Toevallig vaar ik vandaag met Jan, maar de collega's wisselen zich steeds af. Of Jan nog een vishengel aan boord heeft? "Nee, ik niet! Maar andere jongens hebben wel netten mee." Zal de visser altijd in de man blijven?

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.