Terug

Volg Hart van Nederland

Kamermeerderheid wil kijken naar asielopvang buiten Europa

Politiek

14 feb 2023, 19:43

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederland gaat onderzoeken of asielzoekers buiten de Europese Unie hun asielprocedure kunnen doorlopen. Hiervoor moet worden opgetrokken met Denemarken, dat daar al mee bezig is. Een aantal rechtse oppositiepartijen en de coalitiepartijen VVD en CDA stemden voor het plan.

De Denen hebben een omstreden plan om mensen die asiel aanvragen naar het Afrikaanse land Rwanda te sturen. Daar zouden ze dan in afwachting van hun asielprocedure worden opgevangen. Denemarken wil daarvoor liefst samenwerken met andere Europese lidstaten. Als het aan de aangenomen motie van JA21-kamerlid Joost Eerdmans ligt, wordt Nederland daar één van.

Veelbelovende kansen

In de motie van Eerdmans staat dat deze aanpak "veelbelovende kansen biedt voor Nederland om de huidige asielcrisis het hoofd te bieden". Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft eerder tijdens een debat gezegd dat hij met de oproep kan leven, al benadrukte hij wel dat Nederland "binnen de internationale afspraken en verdragen" zal blijven.

Bewoners van asielzoekerscentrum Cranendonck zorgen al jaren voor overlast. Bewoners van de omliggende dorpen voelen zich vaak zo onveilig dat de NS uitzonderlijke maatregelen neemt: een speciaal team controleert iedereen op station Maarheeze:

Overlast door asielzoekers dwingt NS tot uitzonderlijke maatregel in Maarheeze
2:15
Overlast door asielzoekers dwingt NS tot uitzonderlijke maatregel in Maarheeze

ANP / Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.